Pénzügy

12 százalékos maradt a munkanélküliség

Megállt a munkanélküliség növekedése a februártól áprilisig tartó három hónapos időszakban: a munkanélküliségi ráta 11,8 százalék volt, ugyanannyi, mint január-márciusban - jelentette a KSH csütörtökön.

Az első negyedév átlagához képest a munkanélküliek száma ezerrel csökkent és 497 ezer fő volt, míg a foglalkoztatottak száma 12 ezerrel 3 millió 731 ezerre nőtt – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb gyorsjelentésében.

Az egy évvel korábbihoz képest a munkanélküliek száma 85 ezerrel nőtt, a foglalkoztatottak száma 36 ezerrel csökkent, a munkanélküliségi ráta 1,9 százalékponttal emelkedett, a foglalkoztatási arány 0,4 százalékponttal csökkent.

A férfiak körében a munkanélküliség 2,4 százalékponttal, a nőknél 1,3 százalékponttal nőtt tavaly február-áprilishoz képest.
A 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma a vizsgált időszakban átlagosan 3 millió 702 ezer fő volt, ami 34 ezer fővel elmaradt az előző év azonos időszakától, de 14 ezerrel több, mint az előző, 2010 január-márciusi érték. A korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 54,7 százalék volt, 0,4 százalékponttal kisebb, mint tavaly ugyanezen időszakban.

A munkanélküliek 16,5 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 27,6 százalékos munkanélküliségi ráta 2,5 százalékponttal múlta felül az egy évvel ezelőttit.
A 25-54 évesek – vagyis az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak – munkanélküliségi rátája 11,1 százalék volt, 2 százalékponttal magasabb, mint 2009. február-áprilisi időszakban.

A munkanélküliek 46,1 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,9 hónap volt, 0,4 hónappal hosszabb az egy évvel korábbinál.

A munkaerőpiacon jók az előjelek?

Vegyesen vélekedtek a szakértők: van aki szerint jók az előjelek, és júliusra több mint 1 százalékponttal is csökkenthet az állástalanok aránya a jelenlegi 11,8 százalékról, míg mások szerint egyelőre nem egyértelmű a fordulat, és ki kell várni a következő havi adatokat.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. makroelemzője pozitív jelként értékelte a foglalkoztatottak számának 12 ezres növekedését. Úgy vélekedett: ez egyrészt a szezonális munkák beindulásának, másrészt annak köszönhető, hogy az exportra termelő cégeknél is elkezdődött a munkaerő felvétele. Ugyanakkor éves összehasonlításban a mostani fellendülés ellenére még mindig kevesebb a foglalkoztatott – fűzte hozzá.

A szakember ugyancsak pozitívumnak nevezte, hogy noha nem csökkent a munkanélküliségi ráta – és a munkanélküliek száma ezerrel esett csak vissza – ennél mégis sokkal többen jelentek meg a munkaerőpiacon. A továbbiakban is szükség van a munkaerőpiacon jelenlévők számának növelésére – mondta Suppan Gergely.

A foglalkoztatottak száma tovább nőhet a következő hónapokban, sőt az év második felében tovább stabilizálódhat a munkaerőpiac annak kapcsán, hogy a magyar gazdaság “magára találásával” párhuzamosan a belső piacra termelő cégek sem bocsátanak már el – vélekedett az elemző. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy hányan jelennek meg a munkaerőpiacon új munkanélküliként, de alapvetően arra lehet számítani, hogy júliusig 10,6-10,7 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője ugyanakkor azt mondta: február-áprilisra már csökkenő, 11,4 százalékos rátát vártak, mivel azonban gyakorlatilag szinten maradt a munkanélküliek száma, ezért ki kell várni a következő havi adatokat. Ha akkor sincs jelentősebb javulás, az aggodalomra adhat okot. Az idei első félévre az állástalanok arányának kisebb növekedésével számolnak, az év második felében pedig stagnálást várnak.

A foglalkoztatottak számának növekedése Kondrát Zsolt szerint a várakozásoknak megfelelő. Hozzáfűzte: több cég jelentett be beruházást, ám az ennek kapcsán várható munkaerő-felvétel még nem támaszt alá eléggé egy munkaerő-piaci fordulatot, így meg kell várni a következő adatokat. Hangsúlyozta: a régió országaiban a magyarországinál kedvezőbbek voltak a napokban közzétett munkanélküliségi adatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik