Pénzügy

A cégek tizedénél lesz állás

A magyar cégek közel háromnegyede nem tervez semmilyen változtatást a dolgozóinak létszámában. Ugyan az elbocsátásra készülők száma jelentősen csökkent, ám a vállalatoknak csak a tizede tervez munkaerő-felvételt a következő negyedévben – áll egy friss felmérésben.

A Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés 2010 második negyedévében Magyarországon még a negatív tartományban maradt: a vállalatoknak csak 10 százaléka tervezi, hogy új munkatársakat vesz fel, 13 százalékuk viszont csökkenti a munkavállalóinak a számát. A „munkaerő-piaci mutató” – amely a két érték különbségéből születik – tehát -3.

A mutató az elmúlt negyedévben -7 volt hazánkban. A javulás oka nem az, hogy a cégek „kedvet kaptak” az új dolgozók felvételére, hanem hogy jóval kevesebb elbocsátást terveznek. Az előrejelzés szerint tehát a munkakeresők lehetőségei valószínűleg gyengék maradnak az elkövetkező három hónapban.

Kiss Judit, a felmérést készítő cég magyarországi vezetője elmondta, hogy a válság Magyarországon nyugatról keletre haladt, a dunántúli régiókban – úgy tűnik – mára már javult a munkaerő-piaci helyzet, keleten azonban még mindig hatalmas a krízis.

Nyolc magyar régióból hatban az első három hónaphoz képest optimistábban tekintenek a munkaerő-piaci lehetőségekre. A foglalkoztatási kilátások azonban még mindig inkkább negatívak, és éles különbségek tapasztalhatók: Nyugat-Magyarországon 13 százalékkal emelkedett a mutató (most +1), ott óvatos javulás látható, Észak-Magyarországon viszont stabilan -15 százalékon maradt.

Az ipar 14 százalékot zuhant

Az alföldi régiókban is kissé javult a helyzet az elmúlt negyedévhez képest, ezt Kiss Judit azzal magyarázta, hogy a térség fő „húzó ágazataiban”, a mezőgazdaságban és a turizmusban, vendéglátásban érdekelt vállalkozások most egyre kevésbé terveznek elbocsátásokat, és az idénymunkák elindulása miatt több új dolgozót alkalmaznak.

A kereskedelem – ugyanúgy, mint 2010. első negyedévében – -7 százalékon állt. A gyártási szektorban viszont óriási csökkenést tapasztaltak: a korábbi optimista hozzáállás (az előző felméréskor +5 volt a mutató, ami azt jelenti, hogy 5 százalékkal több cég tervezett létszámbővítést, mint elbocsátást) most -9 százalékra zuhant.

Kiss Judit szerint ennek az lehet az oka, hogy az előző adatfelvételkor már elindultak a németországi megrendelések, és akkor feltöltötték a létszámot, így több embert nem kívánnak alkalmazni. Ezt támasztja alá az is, hogy nem az elbocsátást tervező gyártó cégek száma nőtt, hanem a toborzásra készülők száma csökkent.

Miért toporog Európa?

A 36 vizsgált országból és térségből 27-ben lehet számítani a munkaerőpiac élénkülésére az év második negyedévében, míg nyolc államban romlottak a kilátások. Ez azonban javulást jelent ahhoz képest, hogy az előző év azonos időszakában 18 ország munkáltatói jeleztek előre csökkentő trendeket.

Amerikában és Ázsiában egyre inkább javulnak a munkaerő-piaci mutató értékei. Az április-június közötti időszakra várt értékek e két kontinensen szinte mindenhol pozitívvá váltak. Európában viszont nagyon vegyes a kép: míg Lengyelországban +13, addig Németországban „csak” +1 a mutató, és a hatalmas belső piaccal rendelkező Spanyolországban pedig -10. Az előző évhez képest Svédország mutatója javult leginkább, az egyetlen európai országként sikerült kétszámjegyű növekedést produkálnia.

Az európai, illetve közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban megvizsgált 18 országban vegyesek a várakozások; 10 államban jelezték a munkaadók, hogy a következő negyedév pozitív változásokat hozhat számukra a munkaerőpiacon. A három hónappal ezelőtti állapothoz képest 8 EMEA országban erősödtek ezek a várakozások, ezekben az államokban már éves szintű összehasonlításra is lehetőség nyílik.

Kiss Judit szerint ennek az az oka, hogy a nemzeti kormányok egymástól eltérő – néha egymásnak ellentmondó – döntéseket hoznak, az EU nem tud egységes egészként megmozdulni sem a munkanélküliség ellen, sem a válság kezelésében.

Fél évszázada ugyanaz a kérdés

A Manpower az előrejelzést háromhavonta készíti el, célja hogy felmérjék a munkaadók következő negyedévi szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő „mozgását”, az aktuális trendeket láttatja – már közel fél évszázada. Ha egyszer egy ország csatlakozott, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

A 36 résztvevő országban a kezdetektől mindig ugyanazt az egy kérdést teszik fel a kutatók: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, de a cég el is háríthatja a nyilatkozatot a „nem tudom” válasz megjelölésével.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 700-nál több magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót.

,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik