Pénzügy

56 ezer feketemunkást találtak

Csökkent tavaly a munkabalesetek száma, ám a 2008-asnál jóval több munkaügyi jogsértést tapasztalt az OMMF az ellenőrzések során a munkáltatók és a munkavállalók körében.

A munkavédelmi felügyelők 2009-ben 21 660 munkáltatót és csaknem 570 ezer munkavállalót ellenőriztek – mondta Dudás Katalin, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke. A munkáltatók 86,5 százalékánál tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amelyek az ellenőrzött munkavállalók több mint felét (59 százalékát) érintették.

Majdnem százan meghaltak

Év végéig a hatóság alig több mint 16 ezer munkabalesetről értesült, amelyek közül 91 végződött halállal. 2008-ban még több mint húszezer munkabalesetet – köztük 118 halálosat – regisztráltak. Dudás Katalin a baleseti adatokhoz hozzáfűzte: a válság miatt vélhetően javul a szabálytalanul foglalkoztató vállalkozások bejelentési fegyelme, és a nagyobb veszélyességű nemzetgazdasági ágazatokra is jellemző visszafogott munkatempó a munkabalesetek számát is mérsékli.

A munkavédelmi felügyelők tapasztalatai szerint a munkáltatók gyakran a korszerű munkavédelmi eszközök alkalmazásakor járnak el szabálytalanul, illetve nem megfelelően használnak egyes berendezéseket. További balesetveszélyes helyzetet idéz elő a karbantartás hiánya, vagy az, hogy a gépek üzemeltetésével kapcsolatos előírásokat nem tartják be.

Tavaly a munkaügyi ellenőrzések során 31 431 munkáltatót vizsgáltak, és csaknem kétharmaduknál találtak munkaügyi jogsértéseket. Ezek az ellenőrzésbe bevont több mint 294 ezer munkavállaló több mint 63 százalékát érintették. 2008-ban ugyanez az arány 60, 2007-ben pedig 65 százalék volt.

6,5 milliárd forint bírságot szabtak ki

Továbbra is jelentős a feketén foglalkoztatottak száma – mondta el Dudás Katalin. Tavaly a főfelügyelőség több mint 56 ezer munkavállalónál állapított meg ilyen jogsértést, amely a legnagyobb mértékben az építőipar, a nyomozás, a vagyonvédelem területén, illetve a kereskedelemben fordult elő.

Munkaügyben és munkavédelemi ügyekben összesen 6,5 milliárd forint bírságot szabott ki a hatóság, ez 18 százalékkal kevesebb mint 2008-ban. A tavalyi ellenőrzésekhez kapcsolódóan több mint 5600 alkalommal figyelmeztette az OMMF a munkáltatókat.

Dudás Katalin beszélt arról is, hogy a 2007 óta működő Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálathoz – amelynek célja, hogy munkavédelmi tájékoztatást adjon a mikro, kis- és középvállalkozásoknak – 2009-ben összesen több mint 17 ezer megkeresés érkezett. A tanácsot kérők 38 százaléka munkáltató, 31 százaléka pedig munkavédelmi szakember, míg 16 százaléka munkavállaló volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik