Pénzügy

Lehetőségként élik meg a válságot

A vállalatok közel kétharmadánál a szervezet teljes egészét érinti a válság, a negyedüknél viszont van olyan terület, amely ellenállt a krízisnek. Mindössze 10 százalék jelezte, hogy elkerülte a recesszió – derült ki a Hatékonyságnövelés, mint válságkezelési eszköz című kutatásból, amelyet a DGS Global Research és a Figyelő közösen készített.

Az augusztus-szeptember közötti időszakot vizsgáló felmérés szerint a válság begyűrűzésének a külső mellett igen sok belső oka is volt. A válaszadók csaknem 40 százaléka hatékonysági problémákkal magyarázta, hogy erősebben sújtotta a krízis, mint a versenytársait. Közel ugyanennyien viszont tagadták, hogy a cég működésében kellene keresniük az okokat. A magas költségek vetették vissza a legtöbb vállalkozást, ám likviditási gondokra, vezetési problémákra, illetve gyenge marketingre csak az ötödük hivatkozott.

A nagyításhoz kattintson a képre! (Forrás: DGs Global Research)

A nagyításhoz kattintson a képre!
(Forrás: DGS Global Research)

Előremenekülnek

Dara Péter, a DGS Global Research ügyvezetője az FN.hu-nak elmondta: a cégek közel fele bizakodik. Úgy vélik, hogy a recesszió elmúltával új pályára állnak, a negyedük pedig átszervezést, összevonást jósol. Szinte ugyanennyien gondolják, hogy visszatérnek a válság előtti szintre. Öt százalékuk szerint leépülés következik, és mindössze egy százalék tart a megszűnéstől.

A vállalatok legtöbbje az átszervezést, az azonnali intézkedések bevezetését tartja a válság elleni küzdelem sarkalatos pontjának. Szerencsére nagyon kevés az a válaszadó, aki nem tesz semmit. Az első intézkedés mindenhol a költségcsökkentés, a cégek háromnegyede már megtette ezt a lépést. A hatékonyság növelése és a racionalizálás a vállalkozások 58 százalékának jutott eszébe, a szerkezetátalakítás pedig a felmérésben részt vevők felénél vált a stratégia részévé. A tizedük leállította a fejlesztéseket, míg ennek az ellentétét, az innováció felgyorsítását, illetve az értékesítés növelését – azaz az „előremenekülést” – minden ötödik választotta.

A nagyításhoz kattintson a képre! (Forrás: DGs Global Research)

A nagyításhoz kattintson a képre!
(Forrás: DGS Global Research)

Közel a háromnegyedüknél vezettek be létszámstopot, ám egyharmaduknál már csökkentett munkaidőt is. Csak a válaszadók ötöde volt kénytelen elbocsátani a dolgozói közül, mások kevesebb fizetést adnak, illetve átmenetileg leállították a termelést.

A félelem csökkenti a teljesítményt

A válaszadók 40 százaléka a teljesítménymenedzsment-rendszer átalakítását, ezzel egyidejűleg a valódi hozzáadott érték elismerését tervezi. Minden negyedik cég felülvizsgálja az eddig alkalmazott bérpolitikáját, illetve 15 százalékuk a besorolási rendszert is. Több mint egyharmaduk a közeljövőben nagy hangsúlyt fektet a dolgozói elégedettségvizsgálat megvalósítására is – tette hozzá Dara Péter.

Megkérdezték a HR-vezetőket arról is, nem érzik-e veszélyben az állásukat. A válaszadók fele nem tart az elbocsátástól, a harmaduk pedig inkább nem is foglalkozik a dologgal. Kis részük fél csak attól, hogy az utcára kerül, de úgy vélik, hogy ez nem látszik meg a teljesítményükön. Csak 5 százalékuk panaszkodott, hogy a bizonytalanság a munkája rovására megy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik