Pénzügy

Bezárul a brit munkaerőpiac

A gazdasági helyzet az Egyesült Királyságban súlyosabb, mint a többi uniós tagállamban – áll a minisztérium FN-nek eljuttatott közleményében. Drasztikusan csökken az állások száma, a munkanélküliségi ráta kétszer akkora, mint az európai átlag. Nemegyszer előfordul, hogy nagyobb cégek egyik napról a másikra több ezer embert bocsátanak el.

A brit jegybank szerint a következő negyedévben a bruttó nemzeti össztermék 4 százalékkal mérséklődik. Emiatt nagymértékben beszűkültek, sőt jóformán a nullára zuhantak az esélyei azoknak, akik most akarnak belépni a brit munkaerőpiacra. „A helyszínen jóformán lehetetlen állást találni. Épp ezért ajánlatos gondosan előkészíteni az utat, ha valaki azért kíván a szigetországba menni, hogy ott dolgozzon” – tanácsolja Szelestey Lajos, a külügy szóvivője.

Az Eures honlapján jelenleg 314 892 állást ajánlanak, nyáron még majdnem a kétszeresét. Egy 2007-es – nem hivatalos – adat szerint az EU-csatlakozásunk óta több mint húszezer magyar dolgozott a szigetországban. Persze ebben azok a munkások is benne vannak, akik azóta már visszatértek. A feketemunkások számáról pedig semmit nem lehet tudni, de akár húszezren is lehetnek – nyilatkozta korábban a FigyelőNetnek Kovács Géza, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal nemzetközi és migrációs főosztályának vezetője.

Segítséget is kérhetünk

A hivatal egy tízparancsolatot is alkotott a külföldön dolgozó magyar munkásoknak, ebből megtudhatják, mi mindenre kell odafigyelni, ha „idegenben” akarnak szerencsét próbálni.

A Külügyminisztérium szerint egyre gyakrabban történik meg, hogy a brit munkáltató az érvényes szerződés ellenére sem hajlandó kifizetni a teljes bért, vagy más módon szegi meg a megállapodást. Ilyen munkajogi vitákban a brit munkaügyi tanácsadó szervezet, az ACAS (tel: 08457 47 47 47) vagy a Citizens Advice Bureau ingyenes tanácsadó szolgálat tud megfelelő felvilágosítást adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik