Pénzügy

Kinek kell félnie a kirúgástól?

Négy százalékkal több cég tervez leépítést, mint ahányan újabb munkatársakat vennének fel, a legtöbben – a munkaadók háromnegyede – viszont nem változtatnának a dolgozói létszámon. A gyáriparban már kevesebb elbocsátásra kényszerülnek, a vendéglátósok állása azonban veszélyben lehet.

Az európai többséghez hasonlóan a magyar munkáltatók is negatív változást várnak a dolgozók létszámában a decemberig tartó időszakban, így az ország „Manpower munkaerő-piaci mutatója” az előző negyedévhez hasonlóan -4 százalék.

A megkérdezett cégvezetők, HR-esek egytizede növelné a létszámot, 14 százalékuk viszont elbocsátásokat tervez – a két érték különbsége adja a negatív eredményt. A válaszadók háromnegyede viszont nem változtatna a dolgozói létszámon.

Kilenc szektorból és nyolc régióból választották ki a válaszadókat. A mezőgazdaságban, idegenforgalomban és kereskedelemben működő munkaadók a legborúlátóbbak, a legoptimistább várakozásokat pedig az energetikai szektorban találjuk.

„A munkaerőpiac szezonalitását remekül példázzák a magyarországi adatok, főként a mezőgazdaság és az idegenforgalom területén. A villamosenergia, gáz-, gőz-, vízellátás területén már pozitívba fordult az alkalmazási kedv, ennek oka valószínűleg a közelgő tél. Az idő egyre hűvösebb lesz, egyre korábban sötétedik majd, így ennek a szektornak több alkalmazottra lesz szüksége például a rendszeres karbantartások elvégzéséhez” – mondta Kiss Judit, a magyarországi iroda ügyvezető igazgatója. Ez utóbbi területeken az előző negyedévi 0-ról +5 százalékra nőtt a mutató. A gyáriparban is javulás tapasztalható, a harmadik negyedévben -10 százalék volt a mutató, most pedig épp 0.

Saját mutatóval dolgoznak

A Manpower létrehozott egy mutatót, amely a munkaerő „mozgását”, az aktuális trendeket láttatja – ám arról nem ad információt, hogy valójában hány ember állása kerülhet majd veszélybe. „Az előrejelzés ennek ellenére hasznos lehet mondjuk a nemzeti bankoknak, vagy az előző negyedéves kutatás után a Magyar Államkincstár is érdeklődött az eredmények iránt. Hazánkban ugyan még nemrég indult el a felmérés, de a későbbiekben a segítségével sok évtizedes adat összehasonlítható lesz, és megismerhetők a foglalkoztatási trendek” – mondta a cég magyarországi vezetője.

A legrosszabb a helyzet a mezőgazdaság területén, 11 százalékkal romlott az előző adatokhoz képest. A vendéglátás mutatója 4-gyel, a kereskedelem 3 százalékkal esett vissza, illetve az építőiparból is több cég tervez leépítéseket, mint munkaerő-felvételt.

Az építőiparban 8 százalékkal több cég tervez leépítést, mint ahányan újabb dolgozókat vennének fel. A Manpower szerint ennek szezonális okai is lehetnek, de a válság miatt is romlott a helyzet. (kép:

Az építőiparban 8 százalékkal több cég tervez leépítést, mint ahányan újabb dolgozókat vennének fel. A Manpower szerint ennek szezonális okai is vannak (Kép: sxc)

Közép-Magyarország optimista

Régiós szinten drasztikus volt a csökkenés Közép-Dunántúlon, a mutató 12 százalékpontot esett, és ezzel a harmadik negyedévi -5-höz képest most -17 százalékon áll. A munkaadók óvatos optimizmusa tapasztalható Közép-Magyarországon, ott a mutató +5, illetve új munkatársakra vadásznak Budapesten és a Dél-Dunántúlon (mindkettő +3 százalékos mutatót produkált).

Európai szinten a lengyel munkáltatók jelentették a legerősebb alkalmazási hajlandóságot (+5 százalék), őket a norvégok és a svédek követik, mindkét országban +3 a mutató. Az Európában, Közel-Keleten és Afrikában (az EMEA-térségben) vizsgált 18 ország közül nyolcból jelentettek növekvő, hétből csökkenő, háromból pedig változatlan alkalmazási hajlandóságot.

A legerősebb növekedést 7 pontos emelkedéssel Görögország produkálta, a legmeredekebb csökkenés pedig Norvégiában tapasztalható, hét százalékpontot esett vissza a mutató. Németország mutatója még mínuszban van, ám már náluk is megfigyelhető némi javulás.

Már nem lehet kiszállni

Most második alkalommal vizsgálta meg a Manpower a magyar munkaerőpiacot: a globális felmérésben – a Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzésben – hazánkban 770 munkáltatónak tették fel a kérdést, hogy milyen változtatásokat tervez a következő három hónapban a munkaerő létszámában.

A felmérés immár 45 éves múltra tekint vissza, minden negyedévben ugyanerre az egy kérdésre kell válaszolnia világszerte a vállalatoknak. Arra kíváncsiak, hogy az adott cég hogyan tervezi az alkalmazottak létszámát: vesz-e fel embereket, elbocsát vagy épp semmilyen változás nem várható. Kiss Judit hozzátette: ha egy ország csatlakozott a kutatáshoz, akkor többé nem mondhatja azt, hogy nem akarja többé elvégezni a felmérést, többé nem lehet kiszállni belőle.

770 cégek keresnek meg

Hazánkban júliusban végezték el az adatfelvételt. A 35 résztvevő országban ugyanazt az egy kérdést teszik fel a kutatók, immár 45 éve: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, de a cég el is háríthatja a nyilatkozatot a „nem tudom” válasz megjelölésével.

A felmérésben nem a Manpowerrel kapcsolatban álló cégeket kérdezik meg, és reprezentatív minta alapján dolgoznak. A következő elemzés 2009. december 8-án jelenik meg és 2010 első negyedéves kilátásaival foglalkozik majd. Az előrejelzés a nyilvánosság számára ingyenesen elérhető a résztvevő 35 ország Manpower képviseleteinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik