Pénzügy

Több ezren kértek munkajogi tanácsot

Az ingyenes munka-, tb-, valamint cégjogi tanácsadás a fő feladata a Jogpont irodáknak, amelyeknek immár 3500 ügyfelük volt. A munkavédelmi főfelügyelőség kedden hivatalosan csatlakozott a hálózathoz, mert mostantól a hatósági feladatok ellátása mellett jelentős szerepet szánnak a megelőzésnek is.

A február óta működő tanácsadóhelyek szolgáltatása díjmentes, és országosan 141 helyen érhető el. A létrejöttük a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezeteknek, valamint a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Társadalmi Párbeszéd Központjának köszönhető.

Az ügyfeleik tájékoztatást kaphatnak adott munkaügyi kérdésben a jogaikról és a kötelezettségeikről, az eljárásokról, a hatósági ügyintézés helyéről, idejéről. Kérésre a jogászok segítenek megszerkeszteni, kitölteni a beadandó iratokat vagy nyomtatványokat is.

A hálózatnak február óta országosan több mint 3500 ügyféle volt. Mintegy kétharmaduk munkajoggal, közel 20 százalékuk cégjoggal, a többiek pedig a tb-vel kapcsolatban kértek segítséget. Az ügyfelek többségének csak tájékoztatásra volt szüksége, az esetek körülbelül negyedében viszont konkrét tanácsot is igényeltek.

Együttműködnek a szervezetek

Kedden háromoldalú együttműködést írtak alá a programban résztvevő munkaadói és munkavállalói érdekvédelmi szervezetek (az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, az Ipartestületek Országos Szövetsége, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyar Iparszövetség és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) a Foglalkoztatási és Szociális Hivatallal, illetve az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséggel.

A felek ezentúl kölcsönösen tájékoztatják egymást a működésük során tapasztalt jogesetek tanulságairól, és az egymást is érintő kutatásaikról. Az OMMF pedig a továbbiakban is segítséget nyújt a Jogpont jogászainak.

A Jogpont a következő kérdésekben adhat tanácsot

Munkajog:
A munkaviszonyra, a közalkalmazottak és köztisztviselők jogállására vonatkozó törvények értelmezése. A munkavédelemmel, a munka-, illetve pihenőidővel, a szabadságkiadással, vagyis a munkavégzéssel összefüggő szabálysértésekben, valamint a munkaügyi kollektív és jogviták kérdéseiben tanácsokat adnak. Emellett a Bérgarancia Alappal, a foglalkoztatási törvénnyel összefüggő, illetve az esélyegyenlőség és egyenlő bánásmód kérdéseivel is fordulhatnak a Jogpontokhoz.

Tb-jog:
A nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszerrel, a járulékokkal, az ellátásokkal, a kedvezményekkel, az öngondoskodási lehetőségekkel, a biztosító nélküliek helyzetével foglalkoznak ezen jogterületen belül.

Társaság- és cégjog, szervezeti vagy vállalkozási jog:
A cégalapítási tennivalókról, a vállalkozóvá válási, a csőd és a felszámolási, a végrehajtási ügyekben kérhetnek segítséget társadalmi szervezetek, alapítványok, közhasznú tevékenységek, illetve a vállalkozások. A kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciók, a garanciavállalások, a pályázati úton elnyerhető vissza nem térítendő támogatások és a pályázati lehetőségek is ebbe a témakörbe tartoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik