Pénzügy

Áttörés történt a bértárgyalásokon

Elmozdultak a munkaadók a zéró ajánlattól, s a munkavállalók is lejjebb szállították minimálbérkövetelésüket – előbbre léptek a felek az országos érdekegyeztetésen. A munkavállalói oldal új minimálbér-ajánlata: 76 500 forint.

Elmozdultak a munkaadók a zéró ajánlattól – mondta a FigyelőNetnek Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke, aki az országos érdekegyeztetésen a munkavállalókat képviseli. Míg korábban a munkaadók nem kívánták emelni a minimálbér jelenlegi, 69 000 forintos összegét, s nem akarták meghosszabbítani a szakképzetteknek járó bérminimumrendszert sem, már hajlandók tárgyalni az emelések mértékéről mind a kettőről – mondta Pataky Péter.

A szakszervezetek engedtek korábbi, 80 ezer forintos minimálbér-követelésükből, jelenlegi igényük: 76 500 forint, a kétéves gyakorlattal rendelkező szakképzett dolgozók bérminimumára pedig 95 ezer forint. A munkaadók erre a tárgyalások következő fordulójában reagálnak majd.

Az áfaemelési tervekkel kapcsolatban a szakszervezeti vezető lapunknak azt mondta: a munkavállalói oldal múlt hét óta átgondolta álláspontját, s visszavonta támogatását, ugyanis rájöttek: az áfaemeléssel kiváltott szja-sávhatár eltolásával a munkavállalók többet veszítenek, mint amennyit nyerhetnek. A magasabb infláció miatt magasabb béremelést kellene kialkudni a szakszervezeteknek, ami jelen körülmények között nyilvánvalóan nehéz – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik