Pénzügy

Kockázat, ha keleten él a munkás

A munkanélküliségtől való félelmet „lovagolná meg” egy új pénzpiaci termék, a jövedelemkiesés-biztosítás. A biztosító csak akkor fizet, ha önhibáján kívül rúgják ki a dolgozót, és a havidíj is magasabb, ha olyan régióban él, ahol kevés az álláslehetőség.

A regisztrált munkanélküliek csaknem fele egy éve vagy annál régebben keres állást, és átlagosan 16,4 hónapig nem találnak munkát – olvasható a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal statisztikáiban. A magyarok többsége fél attól, hogy munkanélkülivé válik, és képtelen lesz ellátni a családját. Talán ezért kötöttek már 500-an jövedelemkiesés-biztosítást.

„Egy vállalat, amely eddig nem volt jelen a magyar piacon, ma már csak úgy törhet be, ha olyan terméket kínál, ami még nem létezik. Az ACE-csoport ezért a munkanélküliségi és a keresőképtelenségi biztosítással próbálkozik, ebből azonban még évekig nem számíthat profitra” – mondta Rácz István, a Biztosítás.hu weboldal ügyvezetője, aki a biztosítótársaság hazai alkuszaként nyilatkozott a FigyelőNetnek.

A biztosítást csak azok köthetik meg, akik legalább hatórás alkalmazásban állnak, és legalább egy éve ugyanott dolgoznak – a vállalkozóknak nincs rá lehetőségük. Ezekre a „szankciókra” Rácz István szerint azért van szükség, hogy az ACE bebiztosítsa magát: „Nem segélyszervezetként működik a vállalat, ezért a kockázatokat megpróbálják a minimálisra csökkenteni.”

Ha a dolgozó részegen összezúzza a targoncával a cég raktárát, és ezért kirúgják, akkor nem fizet neki semmit a biztosító. De ha egy főnök azért adja át a felmondólevelet a grafikusnak, mert nem találja elég motiváltnak, kreatívnak – akkor a munkanélkülivé vált dolgozónak jár a pénz. Rácz István felhívta a figyelmet, hogy csakis az önhibán kívüli elbocsátás miatt igényelhető a biztosítási összeg, és a károsultakat szigorúan ellenőrzik, hogy jogosultak-e.

(Az alkusz véleménye szerint ez azt jelenti, hogy rendes felmondás esetén gyakorlatilag biztosan utalják az összeget, de Rácz István szerint is a szerződés megkötése előtt érdemes a szöveget alaposan végigolvasni, s megismerni, pontosan mely esetekben fizet a biztosító.)

Magasabb kvalifikáció – kevesebb kockázat

Minél magasabb a biztosított iskolai végzettsége, annál kevesebb biztosítási díjat kell fizetnie havonta, tehát egy fővárosi, 200 ezer forintot kereső diplomás munkavállalónak csak 2800 forintba kerül. Persze ehhez más körülményeknek is teljesülniük kell: attól is függ a díj összege, hogy az ország középső, keleti vagy nyugati részén él, és volt-e munkanélküli az elmúlt években. A FigyelőNet utánaszámolt, hogy egy nyíregyházi szakmunkás ugyanekkora fizetéssel havi 5000 forinttal szállhatna be a majdani munkanélküli biztosításába.

„Ez egyfajta öngondoskodás. A biztosítás célja az, hogy ugyanannyit kaphasson a rászoruló, mint amennyi a bére volt, ami úgy lehetséges, hgoy az álláskeresési és a biztosító által fizetett járadék összege összeadódik” – mondta a weblap ügyvezetője. Ez persze csak az átlagos vagy alacsonyabb fizetéssel rendelkezőkre igaz, mivel az állásvesztés esetén választható havi járandóság nem lehet több 120 ezer
forintnál (de a biztosított korábbi fizetésének 80 százalékánál sem). Betegség, keresőképtelenség esetén
az összeg fele jár, hiszen a táppénz magasabb összegű, mint az
álláskeresési járadék.

A puding próbája az evés

„A kockázati tényezőket figyelembe kell venni, mert Kelet-Magyarországon például nehezebben talál munkát még egy magasan képzett ember is. A kevésbé biztos munkakörök listája még nem alakult ki, ez évekbe is telhet. A statisztikákat annak alapján készítjük majd el, hogy mely szakmák képviselői közül vesztették el a legtöbben az állásukat, és a jövőben ez is bekerül a díjat növelő tényezők körébe” – tette hozzá Rácz István.

Az ACE-nek az európai és dél-amerikai piacokon már vannak hasonló termékei, de más országok tapasztalatai nem vetíthetők ki hazánkra. „Talán Lengyelország áll a legközelebb Magyarországhoz ezen a téren, de nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni. A puding próbája az evés” – mondta az ügyvezető.

A nőket jobban érdekli?

A Biztosítás.hu előzetes felmérése alapján az egyedülálló nők önmaguknak vennék a terméket, a párkapcsolatban élők inkább férjük, élettársuk számára. Okként a szociális érzékenységüket és a családcentrikusságot hozták fel.

A GfK Hungária Piackutató Intézet is készített egy reprezentatív felmérést a napokban. A vizsgált csoport 81 százalékának első látásra is tetszik a konstrukció, 48 százalékuknak a díjszabása, ára is megfelelő (átlagosan havi 2-4 ezer forint). Akiket nem érdekel a biztosítás, ennek okaként azt említették, hogy már rendelkeznek elegendő biztosítással (39 százalék), a válaszadók egyharmada tudna vészhelyzetben másra támaszkodni, egynegyedük pedig nem tart a munkanélküliségtől vagy a tartós keresőképtelenségtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik