Pénzügy

Az elbocsátott közszolgák egyharmada állást keres

A minisztériumi leépítések áldozatainak egyharmada már elkezdte az álláskeresést, a részükre létrehozott centrumban. A centrumon kívül hitellel, nagyvállalatokkal kötött külön megállapodásokkal igyekszik tompítani a leépítések okozta sokkot az állam.

A durván tizenhárom ezer fősre kalkulált elbocsátási hullám egyelőre a minisztériumokat érintette, ahol mintegy 2200 emberrel lett karcsúbb a létszám. Eddig 279, a közigazgatásból elbocsátott exköztisztviselő kereste fel a Foglalkoztatási Hivatal és a Fővárosi Munkaügyi Központ által részükre létrehozott irodát, centrumot. Majdnem négyszázan hívták fel a hivatalt, leveleztek vele, vagy vették igénybe az egyéni beszélgetést. Schranz Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szóvivője a FigyelőNetnek elmondta: a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy tömeges elbocsátási hullámot követően az állásukat vesztetteknek csak a fele jelenik meg a munkaügyi központokban, másik részük azonnal állást talál, vagy valamilyen képzésben vesz részt. A megjelenő ötven százalékból lesz ügyfél, és az elküldöttek egy harmada szorul ellátásra.

Követendő példa

Az elbocsátott közszolgáknak létrehozott centrum az egyik eszköz, mellyel a kormány könnyíteni szándékozik egykori munkatársainak helyzetén. A Gazdasági és Közlekedésügyi Minisztérium (GKM) Váltás program név alatt készített programot, melynek keretében a GKM egy tanácsadó cégnél minden egyes dolgozó számára igénybe vehető újraelhelyezkedési – outplacement – programot fizet. Lehetőség van továbbá hosszú, tízéves futamidejű kedvezményes hitel felvételére, mellyel a minisztérium vállalkozások indításának lehetőségét szeretné megteremteni. Ezen felül a nagy cégeknél szeretnék tudatosítani, hogy az exköztisztviselők magasan képzett, értékes munkavállalók lehetnek bármelyik vállalatnak. Utóbbi ötlet szellemi atyja a Suzuki volt, mely bejelentette, szívesen látja a közigazgatásból kiszorultakat. Most követte példáját a Spar is. A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Foglalkoztatási Hivatal együttműködési megállapodást írt alá, melyben a cég vállalja, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat közreműködésével hamarosan kétszáz fő, hosszabb távon évente országosan 1500 fő foglalkoztatását.

A területi közigazgatási szervek létszámleépítésének megkezdésekor valamennyi munkaügyi központban megalakul a budapestihez hasonló szolgáltató központ. Itt az érdeklődőket ingyenesen hívható zöld számon, illetve személyesen is fogadják, állásajánlatokkal, képzési lehetőségekkel segítik. Aki igényli, egyéni tanácsadást is kaphat a szolgáltató központban. A GKM viszont egyelőre egyedül van programjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik