Pénzügy

Korengedményes nyugdíj

A munkáltató megállapodhat a munkavállalóval annak korengedményes nyugdíjazásáról az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően legfeljebb öt évvel abban az esetben, ha a munkavállaló rendelkezik alábbi szolgálati idővel:

Nők esetében:
• 1945. december 31-e után született és legalább 38 év,
• 1945-ben született és legalább 37 év,
• 1944-ben született és legalább 36 év,
• 1943-ban született és legalább 35 év,
• 1943. január 1-je előtt született és legalább 34 év

Férfiak esetében maximum 62 éves kortól, ha
• 1939. január 1-je előtt született és legalább 37 év,
• 1938. december 31-e után született és legalább 38 év szolgálati idővel rendelkezik.

Nem köthető megállapodás azzal a munkavállalóval, aki az előrehozott öregségi nyugdíjra vagy a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult.

A korengedményes nyugdíjazás további feltétele, hogy a munkáltató a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának az eléréséig a nyugdíjának Nyugdíjfolyósító Igazgatóság elkülönített számlájára egy összegben befizeti és a munkáltató megtéríti az ezzel kapcsolatos postaköltségeket is annyi naptári hónapra, amennyire a korengedményes nyugdíjat folyósítani kell.

A munkáltató a megállapodás megkötésétől számított 15 napon belül az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek megküldi a megállapodást, valamint a munkavállaló igénybejelentését, és egyúttal nyilatkozik fizetési kötelezettség vállalásáról.

A kifizetett nyugdíjösszeget a gazdálkodó szervezet a költségei, a költségvetési szerv megtakarításai terhére számolja el.

Korengedményes nyugdíjra jogosultak azok a nők is, akik 1942. január 1-je és 1946. december 31-e között születtek, valamint azok a férfiak is, akik 1938. január 1-je és 1941. december 31-e között születtek, de nem rendelkeznek az előrehozott öregségi nyugdíjhoz vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel. Ilyenkor a korengedményes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő nőknek 25, férfiaknak 30 év.

Abban az esetben is engedményeket biztosít a jogszabály, ha a munkavállaló rendelkezik ugyan az előírt szolgálati idővel, viszont életkoránál fogva még öt évnél több van hátra a rá irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséig. Ilyenkor
• az 1944-ben született nőnél 6 évvel,
• az 1945-ben született nőnél 8 évvel,
• az 1946-ban született nőnél 10 évvel,
• az 1941-ben született férfinél 6 évvel,
• az 1942-ben született férfinél 6 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően van lehetőség megállapodást kötni korengedményes nyugdíjra .

A központi költségvetési szerveknél közszolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak korengedményes nyugdíját akkor is megállapítja és folyósítja a nyugdíjbiztosítási szerv, ha a munkáltató vállalja, hogy a korengedményes nyugdíjnak az évenkénti emeléseket (kiegészítéseket) is tartalmazó összegét és a postaköltséget az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár, illetve az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig félévenként előre – minden év január 31-éig, illetőleg június 30-áig – megfizeti a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.


Vonatkozó jogszabály:
181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik