Pénzügy

Amitől az interjúztató kifekszik

Léteznek az interjúztatók számára gyilkos kérdések a felvételi elbeszélgetésen. A jól célzott érdeklődés rögtön megmutatja, kik a legcéltudatosabbak és legfelkészültebbek, és ki lenne igazi főnyeremény a vállalat számára.

Az interjúztatók kifejezetten elvárják az álláskeresőtől, hogy kérdéseket tegyen fel a felvételi elbeszélgetéseken. Nem mindegy azonban, hogyan és mit. A buta vagy túl sok kérdés visszatetszést kelt az interjúztatóban, és az állás rögtön elérhetetlen távolságokba kerül.

A jól megfogalmazott, célratörő és releváns kérdések azonban padlóra küldhetik az interjúztatót. Függetlenül attól, hogy fejvadászról vagy a vállalati funkcionális vezetőről van szó, megválaszolásukhoz fel kell kötnie a gatyáját. A kiválasztást végzőt kínos helyzetbe hozni azonban semmiképp sem jelent hátrányt a pályázó számára, sőt. Az interjúztató rögtön tudja: céltudatos, felkészült és lényegre törő munkavállalóval van dolga. Ez főnyeremény minden vállalat számára.

John Kador amerikai karrier-tanácsadó A felvételi interjú 201 legjobb kérdése címmel összegyűjtötte ezeket a kérdéseket, sőt rangsorolta őket. Lássuk a legjobbakat!

1. Mit látnék, ha délután ötkor az iroda előtt állnék, és nézném a kijövő embereket? Mosolyognának? Senki nem jönne ki, mert szokásos a túlóra? Vinnének haza munkát?

2. Mi lenne a vállalat számomra elkészített tanulási terve az első hat hónapra?

3. Mit gondol, melyek azok a kompetenciák, amelyeket a vállalatnál fejleszthetnék, és amelyekben most nem vagyok erős?

4. Kitől tanulhatok a legtöbbet a leendő osztályomon?

5. Ki és mit tudna nekem megtanítani ennél a vállalatnál? Lehetőségem lesz vele együtt dolgozni?

6. Van a vállalatnak speciális karrier-tervezési programja, amelyben én is részt vehetek?

7. Milyen döntések terén lenne teljes szabadságom a vállalatnál? Mekkora lesz az autonómiám, és miben fogják korlátozni hatáskörömet?

8. Egy héten hány órát kell dolgozniuk azoknak a munkatársaknak, akik egy csapatban lennének velem? Ténylegesen mennyit dolgoznak az emberek ennél a cégnél? Mennyire fontos a vezetők számára, hogy kellő mennyiségű szabadidőt biztosítsanak az alkalmazottaknak?

9. Hogyan, mi alapján értékelik a munkatársak teljesítményét? Melyek a legfontosabb kritériumok? Fizetésem hány százaléka lesz teljesítményfüggő?

10. Ha a próbaidő alatt rosszul vagy jól dolgozom, tudomásomra hozza ezt a főnököm? Hogyan fog nekem segíteni, hogy javítsam a teljesítményemet?

11. Mi lenne az első feladat, amit kapnék a vállalatnál? Ez a feladat mennyire fontos az adott osztály, terület szempontjából?

12. Miért jó lehetőség nekem ez a feladat a karrierem szempontjából?

13. Hány órát tudnék ténylegesen a munkámmal eltölteni a próbaidő alatt? Gyakran van értekezlet?

14. Ha frusztrált egy alkalmazott, hogyan segítenek neki, hogy legyőzze a frusztrációját?

15. Tudna konkrét példát mondani arra, hogyan segítettek egy ilyen frusztrált munkatársnak?

16. Melyek az igazán kellemes részei és nagy meglepetései ennek a munkának? Melyek a legrosszabb részei? Ön mit tenne, hogy az előzőket maximalizálja, az utóbbiakat pedig a minimálisra csökkentse?

17. Melyek lesznek az adott szervezeti egység legnagyobb feladatai az elkövetkező fél évben? Milyen kihívásokkal kell szembesülniük?

18. Mi teszi a vállalatot jó munkahellyé?

19. Ha a legjobb barátom lenne, mire hívná fel a figyelmemet a felvételi interjú során, ami eddig nem került szóba?

20. Tudna példákat mondani a vállalati kultúra legjobb és legrosszabb jellemzőiből? A vállalat legjobban teljesítő munkatársai miért mondanának fel?

21. Mikor volt utoljára nagy leépítés? Mi alapján döntötték el, hogy ki maradhat, kinek kell mennie?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik