Pénzügy

Álláskeresés Portugáliában – szaktudással könnyebb

Biztos portugál nyelvtudás, speciális szakismeret – ha ezzel a két dologgal rendelkezik egy külföldi munkavállaló, könnyebben talál állást Portugáliában.

Mivel Portugália lakossága javarészt még mindig a mezőgazdaságból, a halászatból és a bortermelésből él, valamint kevés a magasan képzett diplomás munkaerő, a legnagyobb esélyük azoknak a külföldieknek van egy állás elnyerésére, akik valamilyen speciális szaktudással rendelkeznek. Szívesen várják a mérnököket, informatikusokat, közgazdászokat, illetve a nyári turista szezonra bármilyen munkavállalót, aki több nyelvet beszél.

Mindenesetre türelemre van szüksége azoknak, akik Portugáliában szeretnének dolgozni, mivel a munkaadók előnyben részesítik a külföldiekkel szemben a portugál állampolgárokat.
Az EU átlagnál alacsonyabb bérszínvonal








Az EU átlagnál alacsonyabbak bérek
Az EU jelenlegi tagállamainak polgárai között Portugália viszonylag kevésbé népszerű a munkavállalás szempontjából. Ennek oka a jóval alacsonyabb bérszínvonal: például a francia fizetésnek kevesebb mint a felével kell számolniuk az oda vágyó francia munkavállalóknak. Ezzel szemben a megélhetési költségek nem sokkal alacsonyabbak Portugáliában, mint a többi EU országban.

Hol érdemes keresni?



A magyar állampolgárok előtt is nyitva áll az Európai Unió hivatalos munkaerő-közvetítő szervezete (EURES), amelyen keresztül már itthonról is találhatnak állást. Ezen kívül a regionális munkaügyi központok (Centros de Emprego) is kínálnak állásokat, valamint információval is szolgálnak a portugál álláskeresés sajátosságairól.

A hetilapok közül az Expresso-t valamint az O Journal-t érdemes böngészni. Az internetes álláskereső honlapok is kedveltek Portugáliában, sok cég ezeken keresztül keres új munkaerőt. Az állásbörzék szintén népszerűek, a munkaügyi hivatal által szervezett Forumfil, valamint a tavaszi Jobshop de Enghenaria a legnagyobb közülük.

Egyszerű jelentkezés

A portugál munkaadók nem várnak el hosszú és részletes jelentkezési anyagot. Az önéletrajz és a kísérőlevél mellé semmilyen egyéb igazolást vagy dokumentumot nem szükséges csatolni.

Mivel a kiválasztásnál a szakmai tapasztalatokra nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint a bizonyítványokra, érdemes az önéletrajzot projektszerűen megírni: részletezni a korábbi munkaköröket, feladatokat, kitérni a pozícióra, a munka jellegére. A kísérőlevélben egy mondat erejéig azonban meg kell említeni, hogy ha szükséges, el tudja küldeni a hitelesített és lefordított munkaáltatói és egyéb igazolásokat.

Vak jelentkezéseknél, vagyis azokban az esetekben, amikor nem konkrét álláshirdetésre küldi el valaki az önéletrajzát, már érdemes egy komolyabb pályázati anyagot összeállítani. A kísérőlevél és az önéletrajz mellé az egyéb bizonyítványokat is csatolni kell.







Hasznos linkek
Portugál Kereskedelmi és Iparkamara
Munkaügyi Hivatal

Online álláskesők:
Emprego
Manpower
Addecco
Stepstone

Közvetlen hangulat

Hogy valaki elnyeri-e az állást vagy sem, leginkább a felvételi interjútól függ. A legfontosabb a portugál nyelv tárgyalás szintű ismerete. A kézfogás elengedhetetlen, és a név elé biggyesztett „Senhor” valamint a „Senhora” megszólítást sem ajánlott elfelejteni. A megszerzett címekhez nem ragaszkodnak a portugálok, de hízelgő lehet nekik a pontos megszólítás.

A portugál vezetési stílusra leginkább az autoritás jellemző, ennek megfelelően a felvételi interjúkon is ilyen viselkedést várhatnak az álláskeresők. Ennek ellenére barátságos hangulat uralkodik a cégeknél, ezért az sem szokatlan, hogy az interjúztató a pályázó magánéletével kapcsolatban is feltesz kérdéseket. A közvetlen viszony a főnök-beosztott kapcsolatra is jellemző, a vállalat munkatársai hierarchiától függetlenül járnak informális közös vacsorákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik