Belföld

Düh és indulatok a Parlament tövében

Indulatos beszédek, tapintható düh a levegõben, "Orbán, takarodj!" Ennek ellenére rendbontás nélkül ért véget a D-Day tüntetéssorozat legnagyobb demonstrációja. A mintegy száz érdekvédelmi és társadalmi szervezet által támogatott szakszervezeti megmozduláson csaknem megtelt a Parlament elõtti Kossuth tér. Képriport és beszámoló.

Nagyjából tízezer résztvevõvel megtelt a Kossuth tér az összevont szakszervezeti tüntetés, a D-Day alkalmából. A név értelmezhetõ úgy is: a demokrácia napja, ebbõl ugyanis manapság hiány van – derült ki a beszédekbõl.

A szervezõk a demonstráció kezdetén felolvasták azt a kiáltványt, amelyet petíció formájában már eljuttattak a köztársasági elnökhöz. Abban egyebek mellett a visszamenõleges törvénykezés megszüntetését, a társadalmi párbeszéd és a sztrájkjog, valamint a korábbi szolgálati nyugdíjrendszer visszaállítását követelik, és azt, hogy a munkajogi változtatásokról, az életpályamodellekrõl szóló intézkedésekrõl egyeztessenek velük.

Nézzen dühös tömeget a galériában! (Fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Nézzen dühös tömeget a galériában! (Fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke azt mondta, azt kéri a kormánytól, hogy becsülje meg azokat is, akik nap mint nap odaállnak a munkapad mellé, bemennek a boltba, a gyárba, és ne csak azokat, akik a gombot nyomogatják a Parlamentben.

Árok Kornél, a tüntetés egyik fõszervezõje azt mondta, ha Orbán Viktor nem az országot verné szét, akkor “nem kellene partra szállnunk” – utalva ezzel arra, hogy a tüntetéssorozatot D-Daynek nevezték el a normandiai partraszállás mintájára. Árok szerint Orbán háborút folytat az adófizetõk, a szegények és a devizahitelesek ellen, és mindenki ellen, aki nem az õ táborában van. Szerinte a magyar kormány egyedül a gazdagok ellen nem folytat háborút. A papírról olvasott, de attól még kifejezetten dühös beszéd közben többször azt skandálta a tömeg, hogy “Orbán, takarodj!”.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a szociális biztonság elleni hadüzenetnek nevezte felszólalásában a kormány intézkedéseit. Mint fogalmazott, a készülõ új munka törvénykönyve “rabszolgasorsra” ítéli a dolgozókat.

Varga László, a Szakszervezetek Együttmûködési Fórumának (SZEF) elnöke az indoklás nélküli elbocsátások, a nyugdíjrendszer átalakítása és a munka törvénykönyvének tervezete ellen emelt szót. Az érdekvédõ a látszategyeztetések megszüntetését, igazságos adórendszert, közteherviselést és kiszámítható életpálya-modellt követelt.

A nyugdíjas szakszervezetek nevében felszólaló Hegyesiné Orsós Éva szolidaritásáról biztosította az aktív korúakat. Mint elmondta: a nyugdíj nem csak költségvetési, hanem társadalompolitikai kérdés is. A nyugellátás nem a kormány adománya – tette hozzá. Szerinte figyelembe kell venni, hogy az idõsek már képtelenek a változásokhoz idomulni, fõleg, ha ilyen hirtelen jönnek és ráadásul rosszul járnak vele.

A fiatalokat tömörítõ Hallgatói Hálózat nevében felszólaló Polgár Dóra úgy fogalmazott, hogy a diákság egy “arrogáns hatalomgyakorlási technikával áll szemben”, amely a megosztottságra és a bizonytalanságra épít. Polgár Dóra “ostobaságnak” nevezte az új felsõoktatási koncepciót. Amikor az ügyben megmozdultak, kitiltották õket az egyetemrõl, amelyet meg akartak védeni – emlékezett.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke a Kossuth téri demonstráció végén úgynevezett szolidaritási mozgalmat hirdetett, amelyhez szakszervezetek, civilek és magányszemélyek csatlakozását várják.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

A demonstráción több ellenzéki politikus, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is megjelent magánemberként.

A kormányszóvivõi iroda pénteki közleményében azt írta: Magyarország demokratikus jogállam, a kormány elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz. Tüntetéshez minden szakszervezetnek és civil szervezetnek joga van, a kabinet ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy “egyes szakszervezeti vezetõk nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik elõtérbe” – írták.

A kormány álláspontja nem változott meg az ország megújításával, átalakításával, egy új munka törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban – szögezték le, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabály-alkotási folyamat nem áll le, az a kabinet és az Országgyûlés szándékának megfelelõen folytatódik.

A Kossuth téri tüntetés után a résztvevõk a Clark Ádám térre vonultak. A menet a Lánchídon át vonult a budai oldalra, útközben többször skandálták: “Orbán, takarodj!”; “Ébresztõ!”. A szervezõk közölték, hogy az este folyamán szakszervezeti vezetõk beszédeket mondanak, majd “országvédelmi” futást tartanak a körforgalomban, ahol ülõsztrájkba kezdenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik