Belföld

Visszavonta vallomásait a romagyilkosságok koronatanúja

Visszavonta az elsõrendû vádlottra vonatkozó, a nyomozati vallomása során tett terhelõ vallomásainak jó részét szerdai tanúmeghallgatásán az az asszony, aki a romák elleni támadássorozat négy vádlottjának munkaadója volt.

A büntetõügy koronatanújának számító nõ, aki az elsõrendû vádlottal, Kiss Árpáddal korábban szerelmi kapcsolatban állt, sírva magyarázkodott a Pest Megyei Bíróságon.

A nyomozati jegyzõkönyvek ismertetésébõl kiderült, hogy F.-né Ny. Éva – akit a március 25-én indult büntetõper során már a nyolcadik tárgyalási napon hallgatnak meg tanúként – többször nyilatkozott úgy: élete veszélyben volt, munkatársai fenyegették, a szerdai tárgyaláson azonban mindezeket “forgatókönyvszerûnek”, illetve “kivetített gondolatoknak” nevezve visszavonta.

Míg a nyomozati vallomásában többször is azt állította: a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság után – amikor segítséget nyújtott a vádlottaknak sárban elakadt autójuk kiszabadításában – volt egy hasonló eset, amikor Kiss Árpád elsõrendû vádlott kora reggel nagyon fáradt volt, és arra kérte, fõzzön neki húsleveset, majd mintegy 14 órán át aludt. Korábbi vallomásaiban azt állította, ez az eset augusztus 3-án, a kislétai gyilkosságot követõen történt, de a szerdai tárgyaláson már mindezt visszavonta.

Nyomozati dokumentumok szerint Kiss Árpád, akivel korábban szerelmi kapcsolatban is állt, azt mondta neki az áprilisi segítségnyújtása után: “Nem tehet semmit, nem mondhat semmit, veszélyben van az élete. Addig fogok élni, amíg õ is él, és erre megvan az embere.” Az asszony megjegyezte, arra kérte a férfiakat, a nyitva tartáson kívül ne tartózkodjanak a klubban, mire Kiss Árpád azt mondta neki, “ne ugráljon, nem az õ dolga”.

A szembesítéskor Kiss Árpád mindezeket a kijelentéseket “hülyeségnek” nevezte, a tanú erre azzal a magyarázattal vonta vissza korábbi állításait, hogy mindezt “az elmúlt tíz évben történt veszekedésekbõl rakta össze”.

A magát többször elsíró tanú azt állította, a vádlottak 2009. augusztus 21-i elfogása után döbbent rá, hogy õt is meg akarták ölni, el akarták hallgattatni. A tárgyalás – szünet után – a tanú további meghallgatásával folytatódik.

A hat halálos áldozatot és öt súlyos sérültet követelõ fegyveres és Molotov-koktélos támadások miatt Kiss Árpádot, testvérét, Kiss Istvánt, illetve Petõ Zsoltot és az utolsó két gyilkosságban sofõrként közremûködõ Csontos Istvánt elõre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bûntettével és más bûncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Fõügyészség.

Szembesítették a negyedrendû vádlott családjával

Szerdán délelõtt a negyedrendû vádlott édesanyjával és Csontos István volt menyasszonyával szembesítették a koronatanúnak számító asszonyt.

A tanácsvezetõ bíró napközben torokfájdalmai miatt elhalasztotta a délutánra beidézett harmadik tanú meghallgatását. Miszori László megbetegedése miatt a péntekre kitûzött tárgyalás is elmarad.

A szembesítést azért rendelte el a bíróság, mert Csontos István – aki a Pest Megyei Fõügyészség szerint sofõrként segítette társait a 2009. április 22-i tiszalöki és az augusztus 3-i kislétai gyilkosságban – édesanyja a korábbi tanúmeghallgatásán azt állította: F.-né Ny. Éva elnézést kért tõle, amiért kihallgatásaikor az igazat vallva esetleg ártott fiának.

A korábban szerzõdéses katonaként külföldi missziót is megjárt negyedrendû vádlott édesanyja azt mondta: amikor a debreceni Perényi 1 szórakozóhelyre elment fia volt menyasszonyával, hogy elhozza onnan fia szerszámait, amellyel burkolói munkát végzett a klub felújításakor, a férfiak elfogásáról beszélgettek. Ekkor tudta meg, hogy fiát csak azt követõen fogták el a rendõrök 2009. augusztus 21-én, amikor F.-né Ny. Éva hívta õt telefonon, miután a férfi társait már hajnalban õrizetbe vették.

A vádlott anyja és volt menyasszonya a szembesítéskor egybehangzóan azt állította: F.-né Ny. Éva, akit nem éreztek sem zavartnak, sem furcsa viselkedésûnek, azt mondta nekik: folytatólagos kihallgatásaikor és a hazugságvizsgálaton õszintén elmondott mindent, és az igazat mondta, még akkor is, ha ezzel ártott a fiának, vagy a többi vádlottnak, és “ezért elnézést kért tõlük”, és még a helyet is megmutatta, ahol a klub egyik helyiségében elrejtett fegyvereket megtalálták a rendõrök.

F.-né Ny. Éva erre úgy válaszolt, “azt akkor még nem gondolta, hogy terhelõ vallomásokat tesz”, és az erre vonatkozó beszélgetésrészletre már nem emlékezett.

A szembesítéskor ellentmondásos volt a vallomása F.-né Ny. Évának abban is, hogy magától ajánlotta-e fel nyomozati vallomásait Csontos István szüleinek, vagy azt õk kérték volna el tõle. A negyedrendû vádlott a bírónak azt mondta, már elfogása után részletes vallomást tett, így neki nem lett volna szüksége az asszony jegyzõkönyvére.

A büntetõügy koronatanújának számító asszonyt a bíróság október közepére újra visszaidézte a tanúk padjára, de a bíró jelezte, további kihallgatásaira is idézést fog kapni.

A büntetõper várhatóan jövõ szerdán folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik