Belföld

Jogellenes a leépítés a közmédiában

A munkaügyi bíróság szerint törvénytelen volt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) megállapodása az ideiglenes Üzemi Tanáccsal, ezért fel kell függeszteni a kirúgásokat.

A Fõvárosi Munkaügyi Bíróságon a Televíziósok és Filmkészítõk Független Szakszervezete (TFSZ) nyújtott be keresetet, amelyben annak megállapítását kérte, hogy az MTVA-ban végrehajtott csoportos létszámcsökkentést jogszabályba ütközõen hajtották végre, és az MTVA-nak az Ideiglenes Üzemi Tanáccsal (a testület törvény erejénél fogva való megszûnése elõtt egy nappal) kötött megállapodása több okból is jogsértõ, ezért semmis.

A Fõvárosi Munkaügyi Bíróság a TFSZ keresetének megfelelõen jogellenesnek nyilvánította 2011. szeptember 9-én kelt meghagyásos végzésében az MTVA-ban lezajlott csoportos létszámcsökkentést.

A bíróság meghagyásban kötelezte az MTVA-t a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésére.

A bíróság tekintettel arra, hogy az MTVA érdemi ellenkérelmet nem nyújtott be a kereseti kérelemnek megfelelõen bírósági meghagyással jogsértésben marasztalta az MTVA-t, kimondva, hogy jogszabálysértõ a csoportos létszámcsökkentés, és semmis az MTVA és az Ideiglenes Üzemi Tanács között 2011. június 29-én a csoportos létszámcsökkentés tárgyában született megállapodás.

A bíróság meghagyásban kötelezte az MTVA-t a jogszabályba ütközõ csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésére.

Az MTVA-nak tizenöt napja van arra, hogy fellebbezzen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik