Belföld

Aggályos a Stohl-ítélet?

Aggályosnak tartja a Stohl András elleni másodfokú – jogerõs – ítéletet Völgyesi Miklós. Szerinte kérdések vetõdnek fel a bíróság szakmai eljárását nézve. Stohl egyébként ugyanolyan elítélt lesz a börtönben, mint a többi rab, de rá jobban kell vigyázni, mint társaira, mert híres ember, ezért megtámadhatják - ezt egy olyan igazságügyi klinikai szakpszichológus mondta az InfoRádiónak, aki évtizedeken át foglalkozott lelki beteg rabokkal.

Abban a pillanatban, amint megjön a papír a büntetés-végrehajtástól, börtönbe vonulok – mondta Stohl András az fn.hu-nak, miután a Nemzeti Színházban alakított szerepeit szétosztották kollégái között. A Blikknek azt mondta, várhatóan két héten belül megkezdi büntetése letöltését.

Magyarné Zsombor Julianna szerint Stohl a rácsok mögött nem hírességnek, hanem elítéltnek számít, külön jogok nélkül, de elhelyezésénél figyelembe kellene venni ismertségét, hogy ne olyan környezetbe kerüljön, ahol utálják, és baja eshet.

Ez nem azt jelenti, hogy “délre nézõ cellát kap három pacsirtával és személyi smasszert” – mondta a szakember, aki szerint azonban a színészre jobban oda kell figyelni, mert könnyen céltábla lehet, és fontos megóvni a kemény fiúktól.

Börtönbe kerülni megrázkódtatást jelent mindenkinek, lehetõség van arra, hogy a trauma feldolgozásában segítséget kapjon az elítélt – mondta az igazságügyi klinikai szakpszichológus. A személyzetre nem ró pluszfeladatot, hogy híresség kerül a börtönbe, õket is felkészítik arra, hogy úgy bánjanak vele, mint eggyel a sok közül. Ha kivételeznének Stohl Andrással vagy nem tudnának vele bánni, akkor a felettesnek közbe kell lépni – tette hozzá Magyarné Zsombor Julianna.

A hírTV szerint idén kilenc százalékkal nõtt a fogvatartottak száma az elmúlt évhez képest a büntetés-végrehajtási intézetekben. A jelenlegi adatok szerint a börtönökben, fegyházakban és fogházakban jelenleg 17 300-an töltik büntetésüket. A nõi fogvatartottak száma ezer körüli; ez az összes fogvatartott mintegy hat százaléka.

Mennyibe kerül Stohl büntetése az adófizetõknek?

A tavalyi számok alapján napi 2238 forintba kerül egy fogvatartott a magyar adófizetõknek. A büntetés-végrehajtás évente egy adott összeget kap a központi költségvetésbõl, azt kell elosztania a börtönök mûködésére.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta: a 2010-es számok szerint a fogvatartotti közvetlen költség, azaz egy magyarországi rab egy börtönben töltött napja 2238 forint.

A keddi ítélet szerint Stohl András 10 hónapot tölt börtönben: ha a színész mûsorvezetõ egy börtönben töltött napját a fenti összeggel vesszük, akkor 10 hónap alatt (30 napos átlaggal számolva) 671 ezer forintjába kerül az adófizetõknek.

Az ítélet szerint Stohl öt hónap után szabadlábra bocsátható, ebben az esetben a fenti becsült összeg felét, azaz 335 ezer forintot költ rá az állam.

Vannak luxusbörtönök is

Nem mindegy azonban, hogy az elítélt hol tölti a büntetését. A hazai börtönök többségében ugyanis nagy a zsúfoltság, és nem éppen ideálisak a körülmények. Van azonban két olyan intézmény, amelynek lakóit irigyelheti a többi fogvatartott. Szombathelyen egy 800, Tiszalökön pedig egy 700 fõs “luxusbörtön” mûködik.

A két komplexum úgynevezett PPP konstrukcióban épült. Ez azt jelenti, hogy az államnak nem kellett elõre kifizetnie a teljes beruházás ellenértékét. Ehelyett a börtönök átadását követõen az állam meghatározott idõszakon keresztül díjat fizet az építõnek. Mindkét intézet esetében 15 éves futamidejû konstrukcióról van szó. Az éves bérleti díj összege (2004. évi árszinten) intézetenként maximum 1,91 milliárd forint. A bérleti díj mértékét az elõzõ évi inflációval lehet növelni. Például a szombathelyi börtön finanszírozására, ma már több mint kétmilliárdot fizet az állam évente.

A pletyka: Szombathelyen tölti büntetését Stohl?

A bíróság várhatóan szeptember végén küldi el a behívót Stohl Andrásnak. Hogy melyik börtönbe megy egyelõre nem tudni, de a Szombathelyen terjedõ pletyka szerint az ország egyik legmodernebb börtönében húzhat le jó magaviselettel öt hónapot a jogerõsen elítélt színész – írta a nyugat.hu. A “hírt” senki nem erõsítette meg, mivel ez szenzitív adatnak minõsül. A jogszabály szerint Stohl Andrásnak lehetõleg a lakóhelyhez legközelebbi börtönben kellene letöltenie büntetését, márpedig a színész fóti lakhelyéhez Vác közelebb van, mint Szombathely.
A szombathelyi börtönben bolt, 10 ezer kötetes könyvtár, kilenc sportpálya, tornaterem, színházterem, szakkörök tartására alkalmas melléképületek, tanterem és ökumenikus imaterem szolgálja a rabok kényelmét. Ezenfelül változatos étrend, minden szobában televízió és padlófûtés is jár az elítélteknek.

Völgyesi Miklós: Stohl ítélete aggályos lehet

Aggályosnak tartja a Stohl András elleni másodfokú – jogerõs – ítéletet Völgyesi Miklós. Szerinte kérdések vetõdnek fel a bíróság szakmai eljárását nézve. A Legfelsõbb Bíróság büntetõkollégiu­mának egykori tanácselnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, noha a sértett, Kaincz Pál állapotáról több, egymásnak ellentmondó igazságügyi orvos szakértõi vélemény született, a bíróság nem lépett tovább, együttesen nem hallgatta meg a szakértõket. „A sértett jogi képviselõje további szakértõi bizonyítást kezdeményezett. Ennek a bíróság nem adott helyt, hanem azt mondta, a szakértõi vélemények feloldhatatlan ellentéteket tartalmaznak. Ilyen esetben az Egészségügyi Tudományos Tanácsot kell felkérni, döntse el, melyik véleményt lehet inkább objektívnek nevezni. Tudomásom szerint erre nem került sor” – fogalmazott Völgyesi Miklós. A nyugalmazott bíró szerint azzal, hogy több színész és televíziós személyiség is megjelent a bíróságon, akik ráadásul Stohl iránti szimpátiájukról nyilatkoztak „valami hatást elérhettek”, noha – vélekedett Völgyesi Miklós – egy igazi bírót „nem befolyásolhat ilyesmi”.

Mégis kéri az egymilliót Pali bácsi

Mégis igényt tart Kaincz Pál (78) a letétbe helyezett egymillió forintra, amit Stohl András korábban felajánlott, de akkor nem fogadták el. A Blikk információi szerint nem azért fogyott el a család pénze, csak arra kíváncsiak, az ítélet után hogyan viszonyul a balesetet elszenvedett családhoz a színmûvész.
Meg szeretnék tudni, hogy az egymillió forintos felajánlás a sajtónak és a bíróságnak szóló üzenet volt-e csupán, vagy valóban a kárenyhítést szolgálta – mondta a lapnak Mester Csaba ügyvéd, és hozzátette: a követelésük változatlan, összesen 12 millió forintot szeretnének a baleset sérültjének kárpótlásul!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik