Belföld

Egy nő hozza össze a Jobbikot és az LMP-t?

A Lehet Más a Politika beállt Tétényi Éva, Esztergom polgármestere mögé, az Országgyűlésben mégis a Jobbik vitte hétfőn az esztergomi aláírásgyűjtés témáját.

Meglepte a Lehet Más a Politika képviselőit, hogy hétfőn a Parlamentben a Jobbik frakcióvezetője, Vona Gábor adta át azt a dossziét Navracsics Tibornak, amelyben 7500 esztergomi polgár kéri a városi képviselőtestület feloszlatását. A meghökkenést fokozta, hogy az ülés résztvevői előtt Vona Gábor köszönthette és „mutatta be” a frakciója mögötti páholyban helyet foglaló esztergomi polgármesterasszonyt, Tétényi Évát.

A Jobbik akcióit, stílusát, cigányozós felszólalásait, rasszista jelszavakban bővelkedő demonstrációit folyamatosan bíráló LMP számára azért is kínos Tétényi Éva és a Jobbik „barátkozása”, mert a Lehet Más a Politika jó ideje nyíltan kiáll a polgármesterasszony mellett. Esztergomi irodájuk alaposan kivette részét az aláírásgyűjtésből, a parlamentben többször is felszólaltak az ügyben. Sőt a múlt péntek este Esztergomból induló „zarándoklatot” mások mellett a párt országgyűlési frakciójának vezetője, Schiffer András is fogadta szombat reggel Budapesten.

Hétfőn az Országgyűlésben kérdeztük Tétényi Évát, miért a Jobbikot választotta „médiumnak” ahhoz, hogy a törvényhozás elé kerüljön Esztergom ügye. A polgármesterasszony két okot említett: egyrészt a párt aktivistái sok aláírást gyűjtöttek neki, másrészt ezzel a lépésével is demonstrálni akarta, hogy „nem pártpolitizálok, hanem várospolitizálok”. Tétényi Éva szerint olyan időket élünk, amikor Esztergomban és az országban is nagykoalícióra lenne szükség.

Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

Az ennyire nagy koalíció ötlete vélhetően nem nyerte el az LMP vezetőinek tetszését – legalábbis ez tükröződött arcukon, amikor az Országgyűlésben Vona vezette fel az Esztergom-ügyet.

Kértük a Lehet Más a Politika egyik vezetőjét, hogy kommentálja az eseményt, ám ő csupán annyit árult el: “Meghökkentünk.” Annak ellenére, hogy Tétényi Éváék már a bejelentés előtt értesítették őket arról, hogy Vona Gábort kérték fel az aláírási ívek kezelésére.

Az eset ellenére az LMP továbbra is kitart Tétényi Éva mellett, sőt a tervek szerint Esztergom polgármesterasszonya a közeljövőben fellép a Lehet Más a Politika egy rendezvényén.

előzmény

A posztját független jelöltként elnyert Tétényi Éva tavaly ősz óta
vezeti Esztergomot. A képviselőtestület bő kétharmada az előző
polgármesternek, Meggyes Tamásnak is otthont adó helyi Fideszé. Tétényi
állítása szerint Meggyesék ellehetetlenítik a munkáját, ezért kezdeményezett
aláírásgyűjtést aláírásgyűjtést a grémium feloszlatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik