Belföld

Százak gyalogoltak a Parlamenthez

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere a városháza előtti térről pénteken gyalog indult a Parlamenthez csaknem kétszáz helyi lakos kíséretében, hogy nyílt levélben Orbán Viktor miniszterelnököt, a város díszpolgárát a képviselő-testület feloszlatására kérje a helyi Fidesz-frakció együttműködésének hiánya miatt.

Tétényi Éva az esztergomi képviselő-testület március 31-i ülésén közölte: álláspontja szerint munkáját tartósan akadályozza, hogy a 15 tagú testületben a 10 fős kormánypárti frakció nem hajlandó az együttműködésre.

“Esztergom a keresztény értékeket szem előtt tartva várja a probléma
megoldását. Kéri, hogy a miniszterelnök úr látogasson el hozzánk, és
személyesen tájékozódjon az eseményekről. (…) A tarthatatlan helyzet
orvoslására előre hozott önkormányzati választás kiírását sürgetjük.
(…) Kérésünket több ezer aláírás erősíti meg” – áll a polgármester levelében.

Emiatt a jövőben csak egyszer hívja össze a testületi ülést, amikor az adósságrendezési eljárásban a reorganizációs tervet kell elfogadni. Bejelentette azt is, hogy az esztergomi fideszes többségű képviselő-testület feloszlatását kéri az Országgyűléstől, és az erről szóló nyílt levelet az őt támogató helyiek kíséretében gyalog viszi Esztergomból az Országházig.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Váczy-Hübschl István, sajtós arról számolt be, hogy egy körülbelül 200 fős csapat kísérte a polgármestert gyalog Budapestre az éjjel. Mindannyian nagyon elfáradtak, de lelkesek maradtak. Egymásban tartották a lelket, ráadásul több helyen is kijöttek eléjük a helybeliek, így például hajnali fél három körül Pilisvörösváron is. Kőbányáról, a XI. kerületből, sőt még Felcsútról is csatlakoztak emberek a csoporthoz, és a Bazilika előtti téren várták, amíg Tétényi átadta a petíciót.

A Miniszterelnökség munkatársa azt közölte, az ügyben a nemzeti együttműködési nyilatkozat szellemében járnak majd el. Ezutá 300 galambot reptettek fel.

Már hatvannál több településről jelentkeztek civil szervezetek a megmozdulást támogató nyilatkozatokkal, eszközök felajánlásával.

Százak gyalogoltak a Parlamenthez 2
Az esztergomi képviselő-testület Fidesz-frakciója pedig közleményben reagált a kezdeményezésre. Szerintük a polgármester azért választotta akciójához ezt a napot, mert három éve ekkor gyújtották fel Meggyes Tamás volt fideszes polgármester házát.

“Tétényi Éva ezzel Esztergomot égeti fel, mert az önkormányzati csődtörvény szerint ha a testületet feloszlatását kezdeményezik, az azonnali vagyonfelosztást eredményez” – írta közleményében a helyi Fidesz-frakció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik