Belföld

Orbántól tanul Gyurcsány?

Új párt az MSZP romjain vagy régi párt, lecserélt tagsággal – ezt találgatják a szocialista pártban, miután Gyurcsány Ferenc elkezdte keverni a kártyákat. A frissen alakult platform mindenesetre a liberálisoktól a mérsékelt konzervatívokig tárná a kapukat.

Néppártot csinálna az MSZP-ből Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök a múlt héten hirdette meg új platformját, az MSZP Demokratikus Koalícióját, amely gyakorlatilag két korábbi szocialista tömörülés, a Szociáldemokrata Társulás és az inkább fiatalokat tömörítő Magyar Progresszív Társaság Platform egyesüléséből jött létre.

Középen (Fotó: MTI)

Középen (Fotó: MTI)

Hogy jogilag nem egyesült a két szerveződés annak csupán az az oka, hogy ezt a párt alapszabálya kizárja. Gyurcsány új alakulatának mindenesetre már az induláskor közel két és fél ezer tagja volt, és a platform számláján megjelentek az első milliók.

Nyitni kell

Vojnik Mária – volt országgyűlési képviselő – az elsők között regisztrált a Demokratikus Koalícióba, bár eddig nem volt tagja az MSZP egyetlen platformjának sem. Mint lapunknak elmondta, fontosnak tartja a szocialista párt jövője szempontjából, hogy a párt nyisson a szimpatizánsok felé.

A politikus megfogalmazáson túl megpróbáltuk megtudni, hogy nem épp az MSZP-s hatalomátvételt készíti-e elő Gyurcsány Ferenc, de csak olyan választ kaptunk, hogy „Gyurcsány jelentősége független attól, hogy tagja-e a pártvezetésnek vagy sem”. A Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára még azt is hozzátette, hogy az új platform legnagyobb jelentősége abban rejlik, hogy párton kívülről is lehet csatlakozni hozzá.

Várunk mindenkit

Megkerestük Avarkeszi Dezsőt, aki a Demokratikus Koalíció ideiglenes vezetőségében is munkát vállalt, korábban szintén államtitkár volt, az igazságügyben. Szerinte rendszerváltás kell az MSZP-n belül, de a párt bázisán keresztül. „Középre nyitott pártot szeretnénk, ahová várunk mindenkit a liberálisoktól a mérsékelt konzervatívokig” – tárta ki a kapukat Avarkeszi Dezső, hangsúlyozva, hogy nem a kispártok összefogásában, hanem egy nagy erős néppártban látja a jövőt.

Felvetettük, hogy a „nagy erős néppárt” licence mintha Orbán Viktornál lenne, erre Avarkeszi amondó volt, hogy a Fidesszel ellentétben ők nem felfalni akarnák a saját oldalukon lévő pártokat. Arra a kérdésünkre, hogy milyen pártokra gondol, nem érkezett válasz.

Érdeklődők vannak

A Demokratikus Koalíció pénteki zászlóbontásán egyébként valóban kitárták a kapukat, ott volt három ballib tévés: Bálint gazda, Farkasházy Tivadar és Vágó István, valamint két korábbi SZDSZ-es képviselő: Bauer Tamás és Iványi Gábor is. Bár az MSZP-ben megtudtuk, a platform támogatásához nem kell a pártba is belépni, Iványi Gábor nem is beszélt lapunknak ilyen szándékáról. Mint mondta, csak egy hozzátartozóját kísérte el, és érdeklődőként hallgatta végig a beszédeket.

Az MSZP kapuinak kitárásához mindenesetre még lesz egy-két szava a párt jelenlegi vezetésének, a szocialistáknál ugyanis még mindig sokan fújnak a liberálisokra. Beszédes, hogy az új platform megalakulásakor megjelenő Mesterházy Attila pártelnökről még a lapunknak nyilatkozó párttársai sem tudták eldönteni, hogy támogatólag volt jelen, vagy azért, hogy jelezze, az elnökség rajta tartja a szemét Gyurcsány Ferenc mozdulatain.

A cikk megírásakor szerettük volna Gyurcsány Ferencet is megkérdezni, ám nem válaszolt a megkeresésünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik