Belföld

Nincs sugárveszély az iszapömlés térségében

Nincs az emberi életet és egészséget veszélyeztető sugárveszély - közölte az ÁNTSZ. Az iszap nehézfémet tartalmaz, légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező.

Mivel a vörös iszapban feldúsulhatnak bizonyos természetes előfordulású radioizotópok, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala Gyorsreagálású Főosztálya koordinálásában – egyeztetve a mentést irányító Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal – az Országos „Frederic Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet készenléti ügyelete ellenőrizte, hogy az iszap összetétele nem jelent-e sugáregészségügyi kockázatot is.

A helyszínre kiszállva a szakemberek Devecser és Kolontár községek területén dózisteljesítmény méréseket végeztek Autocont és FAG kézi műszerekkel, valamint iszapmintákat hoztak be laboratóriumi elemzésre. Ezek alapján megállapították, hogy akut sugáregészségi ártalommal nem kell számolni.

Vízügyi Felügyelőség munkatársai a patak pH értékét mérik a Veszprém megyei Kolontáron.

Vízügyi Felügyelőség munkatársai a patak pH értékét mérik a Veszprém megyei Kolontáron.

Korábbi katasztrófavédelmi jelentés szerint az iszap nehézfémet tartalmaz, légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. A testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le! Ha szembe szájba megy, öblítse ki, forduljon orvoshoz! A szennyezett ruházatot mindenki távolítsa el magáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik