Belföld

Hazaért a sebesült katona

Továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban, kómában fekszik az Afganisztánban megsérült magyar katona. Szerdán a német légierő szállította Ferihegyre, innen mentőhelikopter vitte a Honvédkórházba.

Szerda délután hazaszállították Afganisztánból Kolozsvári György zászlóst, aki a hétfői támadásban szenvedett súlyos, életveszélyes sérüléseket – mondta el a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központban tartott sajtótájékoztatóján a honvédelmi miniszter.

Kolozsvári György durva roncsolásokat, durva agytörzsi sérüléseket szenvedett, amelyek következtében komoly szervi károsodások alakultak ki nála – mondta Zsíros Lajos ezredes, a beteg kezelőorvosa. Prognózist nem tudott mondani, de megerősítette, hogy jelenleg is fennáll a közvetlen életveszély.

Grósz Andor dandártábornok, a kórház megbízott főigazgatója közölte, hogy körülbelül délután 6 órakor szállították hozzájuk a zászlóst, aki súlyos, életre közvetlenül veszélyes állapotban van. Egyelőre az életfenntartó funkcióit tartják fenn, s emellett intenzív terápiában részesül. Hozzátette, a zászlós arc- és agykoponya-sérüléseket is szenvedett.

Hende Csaba a támadás másik két sérültjéről beszélve kiemelte, hogy bár Dani Fruzsina orvos főhadnagyot repesztalálat érte, és sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, ezek ellenére a helyszínen hozzálátott a többi sebesült ápolásához. A másik könnyebb sérült, egy szakaszvezető nevét viszont nem árulta el. A repeszek miatt szintén nyolc napon túl gyógyuló lapockasérülést szenvedett katona ugyanis nem hazautazott volna, hanem a biztosító csapat tagjaként tartott a konvojjal. Ő úgy döntött, nem tér haza, nem szakítja meg szolgálatát, hanem azt felépülése után folytatja Afganisztánban.
MTI/Lakatos Péter

MTI/Lakatos Péter

Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök a szövetségesek együttműködését emelte ki. Mint mondta, a támadás után a magyar katonák rövid időn belül német és afgán segítséget kaptak. A sérült zászlóst német segítséggel szállították német katonai kórházba, majd egy német repülőgép hozta haza. Az altábornagy hangsúlyozta, hogy a szövetségesekkel kötött együttműködés nemcsak papíron, hanem a gyakorlatban is létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik