Belföld

Matolcsy: Megszűnik a szuperbruttó

A jelenlegi 52-ből 12-16 adónemet törölne el, vonna össze a Fidesz. A hároméves adócsökkentési program július 1-jén indulna - mondta Matolcsy György leendő gazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorában.

Matolcsy György jelezte: egyértelműen lesz adócsökkentés július 1-jétől, amikor elindul egy hároméves adócsökkentési program.

A jelenlegi 52-ből a Fidesz 12-16 adónemet törölne el vagy vonna össze, ez a folyamat július 1-jétől indulna – mondta a műsorban. A személyi jövedelemadóhoz és a társasági adóhoz is hozzá kell nyúlni, de a járulékokhoz is. Arra a kérdésre, hogy az szja esetében a kulcsok és a sávhatárok
változtatását tervezik-e, azt felelte: mindent terveznek, ami “könnyíti az életet, több jövedelmet hagy az embereknél”.

Matolcsy György leszögezte, hogy először is megszüntetik a “félszuper”
bruttósítást, a munkaadói járulékot kiveszik az adóalapból, ami
önmagában jelentősen emeli majd az embereknél maradó jövedelmet. “A
szuperbruttósítást kivonjuk a rendszerből, mert ez rejtett adó” –
fogalmazott. Arról nem tudott nyilatkozni, hogy ezt visszamenőleg teszik-e meg. Mint
mondta, ha olyan helyzetben lesznek, hogy ez megoldható, akkor
megteszik, de a cél, hogy a magyar gazdaságot “előre juttassák
levegőhöz”.

Mint mondta, párhuzamosan az adónemek változtatásával a bürokráciát is csökkentik. Egy friss elemzésre hivatkozva leszögezte: Magyarországon 2800 milliárd forintot visz el az adóbürokrácia. A bürokrácián 20 százalékot kellene “vágni” július 1-jétől egy éven keresztül – emelte ki.

A munkaadói járulékot 5-10 ponttal kell csökkenteni a leendő miniszter szerint, de ennek hároméves elosztása attól függ, “mit talál” Varga Mihály munkacsoportja.

Matolcsy György szerint a cél, hogy a teljes adóterhelés egyharmaddal csökkenjen. Elsőként nagy valószínűséggel olyan adónemeket törölnek el, illetve csökkentenek, amelyek a vállalkozói szférában gátolják a munkahelyteremtést.
A leendő miniszter egy kérdésre válaszolva szólt arról is: a devizahiteleseknek felkínálják a jelzáloghitelek “forintosításának” lehetőségét egy állami devizakövetelési alapon keresztül. Megjegyezte, hogy ez a megoldás – aminek részleteit most dolgozzák ki, és ami egyébként már nyolc országban működik – “sokba kerül majd a bankrendszernek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik