Belföld

Pokorni kevesebb tanárt képezne

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint kevesebb tanárt kell képezni, mert a diploma megszerzése után sokan más pályán helyezkednek el, ám a mainál színvonalasabb képzés szükséges. A pedagógusok fizetését is megemelné.

A pedagóguspolitika a következő évek kulcsa – jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke Győrben. A politikus szerint kevesebb leendő pedagógusnak kell a mainál színvonalasabb képzést adni, mivel a diploma megszerzése után sokan más pályán helyezkednek el. A megürülő kapacitásokat pedig arra kell használni, hogy a korábban a pályára lépettek is új ismereteket szerezhessenek.

Pedagógus-életpályamodellre és a központi költségvetés által garantált fizetésre, valamint az önkormányzatok tehervállaló-képessége miatti különbségek tompítására van szükség – sorolta.

A politikus példaként említette, hogy míg 2002 szeptemberében 185 ezer forint volt egy elsős gyerek után a normatív támogatás, aminek reálértéken mára 300 ezerre kellett volna nőnie, addig most 132 ezer forint ez az összeg.

Pokorni Zoltán szerint sok olyan település van, ahol forrás híján az önkormányzat nem tud “beállni az állam helyére”, ezért “ebben az országban egyszerre van jelen a skandináv és az észak-afrikai iskoláztatás”. A Fidesz alelnöke megjegyezte: van remény arra, hogy a következő kormányciklus idején megszülessen egy hosszú távú stratégia, jövőkép.

Mint mondta, pártja elképzelései és az államfő által felkért Bölcsek Tanácsa megállapításai között “hangsúlybeli különbségek vannak, de nincsenek ellentétek”.

Az életpálya-modell kapcsán megemlítette: a szakma többsége számára is bebizonyosodott, hogy nem jó megoldás az “egyenlősdi”, hozzátéve, “akkor érdemes nagyobb fizetést adni, ha nagyobb a belső kontroll”.

Az új rendszert úgy foglalta össze: “több fizetés, nagyobb ellenőrzöttség és több képzés”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik