Belföld

Vízummentesen ugrottak át a szerbek

Szerda hajnal óta vízummentesen közlekedhetnek a szerbek a schengeni övezetben. Éjfélkor elsőként a szerb külügyminiszter lépte át a határt, őt követték vajdasági magyarok is. Volt aki csak átugrott és már visszafordult.

A szerb külügyminiszter volt az első állampolgár, aki éjfél után vízum nélkül léphetett be országából a schengeni övezetbe Röszkénél, hiszen a szerbek vízumentességet kaptak.

Ezt rögtönzött sajtótájékoztatóján az európai integráció felé tett fontos lépésnek nevezte, amelyre már húsz éve vártak. Szerinte ez a következő lépés Szerbia uniós taggá válása felé, és hamarosan nemcsak földrajzi értelemben fognak Európához tartozni.

“Régóta dolgozunk közösen azon, hogy ez a pillanat elérkezzen és Szerbia állampolgárai vízummentesen léphessenek az Európai Unió területére” – jelentette ki Balázs Péter magyar külügyminiszter, aki Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter társaságában fogadta Vuk Jeremicet.

A vízummentesség bevezetését magyar és szerb újságírók tucatjai is várták a határnál. Éjfél után kisebb kocsisor alakult ki és sokan voltak, akik a gyalog léptek be Magyarországra, és rögtön vissza is fordultak.

A vajdasági magyarok egy csoportja is ünnepelt az átkelőnél, piknikkosarat hoztak és pezsgővel koccintottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik