Belföld

Újabb halálos áldozata van az újinfluenzának

Meghalt egy 15 éves gyermek a szolnoki Hetényi Géza Kórházban - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter. A fiú krónikus tüdőbetegségben szenvedett.

Szoljon.hu hírportál kedden kora este megjelent információi szerint a Pest megyei Szentlőrinckátán élt az a krónikus tüdőbetegségben szenvedő 15 éves fiú, aki a szolnoki Hetényi Géza kórházban meghalt, miután szervezetében még életében kimutatták a H1N1 vírus jelenlétét.

Szomorúan, mély együttérzéssel fogadták Szentlőrinckátán a tizenöt esztendős fiú halálhírét – tudatta a honlappal Horváth László polgármester. A település vezetője elmondta, egy tisztességes, dolgos család tragédiájáról van szó, ahol az édesanyának hozzátartozói halálát egymást követően kell feldolgoznia. Nemrég férje és anyósa is elhunyt.

Szabó Tamás, a jászberényi Szent Erzsébet Kórház igazgatója a honlap érdeklődésére korábban elmondta, intézményükből heveny tüdőgyulladással szállítottak át a szolnoki Hetényi Géza kórházba a szomszédos megyéből hozzájuk érkező fiút.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Rendelőintézet közleményben adott tájékoztatást az esetről, mely szerint a tizenöt éves, súlyos, krónikus alapbetegségben szenvedő beteg náluk október 29-től november 1-ig részesült ellátásban. A gyermeknél az ÁNTSZ értesítése alapján a H1N1 vírust diagnosztizálták – tájékoztatott Sélleiné Márki Mária, a kórház főigazgatója.

Az intézmény a beteget a betegségeinek és állapotának megfelelően, a
szakma szabályai szerint látta el. Ennek ellenére november 1-jén a
gyermek elhunyt. Az, hogy korábban torokváladékából vett minta
gyorstesztje kimutatta az új influenza vírus jelenlétét még nem jelenti
azt, hogy ez okozta volna a halálát is. Pontos információt a boncolási
eredmények birtokában lehet majd tudni.

Már öt halott van

Ő az ötödik áldozata az újinfluenzának. Az új vírus első magyarországi áldozata júliusban egy 42 éves férfi volt, aki hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el, a második áldozat egy 34 éves, Tolna megyei férfi volt; szeptember 23-án halt meg, esetében vérzéses tüdőgyulladást mutattak ki.

A harmadik egy 33 éves nő volt, aki daganatos betegség miatt kemoterápiás és sugárkezelést
kapott; október 2-án hunyt el az észak-alföldi régióban,
fertőzöttségére a boncolás során derült fény. A következő áldozat egy 47 éves férfi volt október közepén, aki kórházban halt meg. A betegnek felső légúti, bakteriális és vírusos fertőzésből kiindult tüdőgyulladása volt, ezzel kezelték a kórházban, és a boncolást követő vizsgálat igazolta szervezetében az A/H1N1 vírust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik