Belföld

Ezer szakra lehet felvételizni

Több mint ezer keresztféléves szakra lehet jelentkezni október 15-től. Ezek a képzések jövő év februárjában indulnak el, és többségük költségtérítéses. A jelentkezésre egy hónap van.

Több mint kilencven egyetemi és főiskolai kar ezernél is több keresztféléves képzést hirdet meg idén. A jelentkezési határidő 2009. november 15. (mivel ez munkaszüneti napra esik, 2009. november 16-ig lehet jelentkezést benyújtani). Az Oktatási Hivatal és a felsőoktatási intézmények legkésőbb 2010. január 15-én döntenek a jelentkezői kérelmekről, ekkor hozzák meg az ún. besorolási és felvételi döntést, és aznap este hozzák nyilvánosságra a ponthatárokat is.

Azok jelentkezhetnek a keresztféléves képzésre, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal és 2010 februárjában kívánják megkezdeni a tanulmányaikat, de azok előtt is nyitva áll a lehetőség, akik mesterképzést választanak, és már rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, vagy januárban befejezik be tanulmányaikat az alapszakokon.

Az összes alapszak fizetős

Közel száz – kizárólag költségtérítéses – alapképzést hirdetnek meg az egyetemek és főiskolák, ezekből 31 nappali, 51 levelező és 2 esti munkarend szerinti képzés, tíz pedig távoktatásban zajlik. A hitéleti alapképzések közül egy nappali és egy levelező munkarendű képzés.

Az egyetemek és főiskolák 764 (plusz 5 hitéleti) mesterképzést kínálnak. Itt már vannak államilag támogatott szakok is. A jelentkezőket a felsőoktatási intézmények saját felvételi szabályzatukban meghatározott és a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2010. februárban induló képzések című kiadványban meghirdetett felvételi pontszámítás alapján rangsorolják: figyelembe vehetik a korábbi tanulmányi eredményeiket, illetve felvételi vizsgát is tarthatnak.

Államilag támogatott és költségtérítéses formában is indítanak felsőfokú szakképzéseket, 179 lehetőség (92 levelező és 87 nappali munkarendű) várja a jelentkezőket.

Korlátlan jelentkezés adható be

A jelentkezési lap ingyenesen beszerezhető az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán, az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain, valamint a felsőoktatási intézményekben. Emellett a keresztféléves képzéseknél is alkalmazható az e-felvételi.

Az eljárási díja változatlanul 9000 forint, amely 3 jelentkezés díját foglalja magában. Ennél több jelentkezés esetén jelentkezésenként 2000 forintot kell fizetni. A felsőoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján kérhetnek a mesterképzésekre jelentkezőktől ieljárási díjat (maximum 4000 forintot) is. Erről a felvételi tájékoztató intézményenként, karonként ad információt. A fizetendő összeg kiszámításában a Felvi.hu eljárásidíj-kalkulátora is segítséget nyújt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik