Belföld

Újvírus: meghalt a harmadik fertőzött

Meghalt az új típusú influenza harmadik magyarországi fertőzöttje - jelentette be az egészségügyi miniszter. Az ÁNTSZ közleménye szerint a halál oka tüdőgyulladás volt, és csak a boncoláskor derült ki, hogy a beteg H1N1 fertőzött volt.

Egy fiatal nő a harmadik áldozat, akit daganatos betegséggel kezeltek, fertőzöttségére a boncolás során derült fény. Kemoterápiás és sugárkezelést kapott, ezért a különösen veszélyeztetett csoportba tartozott – közölte Székely Tamás. A beteg az észak-alföldi régióban hunyt el.

Az ÁNTSZ a bejelentés után azt közölte az MTI-vel: egy 33 éves nőbeteg, aki nemrég szült és rosszindulatú daganatos betegség miatt kezelés alatt állt, október 2-án, múlt pénteken meghalt. A kórbonctani vizsgálat során az új típusú influenza, A H1N1 vírusával való fertőzöttség is igazolódott a betegnél.

“Végső diagnózis a folyamatban lévő szövettani vizsgálatok eredménye után mondható, jelenleg annyi tudható, hogy a betegnél az emlőrák miatti kezelések nyomán fellépő szövődmény (tüdőgyulladás) és az azt követő szívelégtelenség a halál oka. A folyamatban lévő szövettani vizsgálatok lezárását követően ad a patológus végleges diagnózist” – áll a közleményben.

Az ÁNTSZ kiemelte: az eset rámutat arra, hogy a rizikócsoportba tartozó, többszörösen veszélyeztetett betegek (krónikus betegségben szenvedők, rosszindulatú daganatos, gyenge ellenálló képességű, illetve terhes személyek) különösen ki vannak téve az újinfluenza-fertőzésnek.

A hagyományos influenza kíméletlenebb

Hogy tudjunk viszonyítani, kíváncsiak voltunk arra, hogy a “normál”, A-b-típusú influenza mennyire fertőz, illetve, hogy hány ember halálát okozza egy-egy járványszezonban.

Az ÁNTSZ-től kapott tájékoztatás szerint a 2008/2009-es szezonban 291 ezer embert döntött le a lábáról a hagyományos influenza. A szolgálatnál ugyanakkor azt is közölték lapunkkal, hogy az influenza okozta halálozásokra vonatkozóan nem gyűjtenek adatokat.

Annyit azért elárultak az utóbbi öt évre vonatkozóan, hogy évente 800-2500-ra becsülhető azok száma, akik az influenza következtében, annak valamilyen szövődménye miatt hunytak el. Ilyen szövődmények a tüdőgyulladás, a krónikus tüdő, vese, keringési, és anyagcsere betegségek.

A korábbi áldozatok

A vírus első áldozata júliusban egy 42 éves magyar férfi volt, aki az új influenzavírus okozta megbetegedésben halt meg. A betegnél a szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását.

A második haláleset áldozata egy Dél-Dunántúlon élő 34 éves fiatalember azonban egészséges, kórelőzmény nélküli, rizikócsoportba nem tartozó férfi volt. A férfi látszólag egészséges volt, utoljára három hete járt a körzeti orvosnál egy banális sérülés miatt. Az elmúlt időszakban külföldön nem járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik