Belföld

Újabb H1N1-áldozat Magyarországon

Megtörtént a második haláleset Magyarországon az új típusú influenza megbetegedés miatt. Vérzéses tüdőgyulladása volt annak a 34 éves férfinak, aki szerdán halt meg.

A második haláleset áldozata egy Dél-Dunántúlon élő fiatalember. Az elhunyt egészséges, kórelőzmény nélküli, rizikócsoportba nem tartozó férfi volt – közölte az ÁNTSZ.

A halál okának meghatározására lefolytatott boncolás során igazolódott az A(H1N1)v vírus kóroki szerepe. A járványügyi kivizsgálás folyamatban van.

Vérzéses tüdőgyulladása volt annak a 34 éves férfinak, aki szerdán halt meg és a boncoláskor derült ki, hogy H1N1 vírus volt a szervezetében – közölte az egészségügyi miniszter. Székely Tamás szerint a férfi látszólag egészséges volt, utoljára három hete járt a körzeti orvosnál egy banális sérülés miatt. Az elmúlt időszakban külföldön nem járt. A fiatal férfi halála azért is nagyon rossz hír, mert nem tartozik a WHO által közzétett rizikócsoportok egyikébe sem.

Nincs járvány

A jövő hét végétől vagy az azt követő hét elejétől megkezdődhet az A/H1N1 vírus elleni védőoltás beadása Magyarországon – jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás ismertetése szerint megérkezett ugyanis az Országos Gyógyszerészeti Intézethez az Omninvest összes olyan dokumentációja, amely alapján a Magyarországon gyártott H1N1 vírus vakcina forgalomba hozatali engedélyét várhatóan a jövő hét elején kiadhatják.

Van olyan forgatókönyv, amely szinte percre pontosan meghatározza az oltóanyagok útját. Az egészségügyi miniszter bejelentette azt is: a háziorvosok kétszáz forintot kapnak a vakcina beadásáért.

Székely szerint nincs járvány Magyarországon, 205 ismert beteg van, de a fertőzöttek száma ennél több lehet, csak nem mindenki fordul orvoshoz.

42 éves volt az első áldozat

A vírus első áldozata júliusban egy 42 éves magyar férfi volt, aki az új influenzavírus okozta megbetegedésben halt meg. A betegnél a szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik