Belföld

A középiskolákba is begyűrűzik a válság

Ingyenes középiskolai tananyag készült a válságról, amelyet az osztályfőnöki órákra ajánlanak. Az ötletgazda Centrum TISZK a napokban egyszerre hétszáz diáknak tartott prezentációt a recesszióról, amelyen részt vett az jegybank alelnöke és a tőzsde vezérigazgatója is.

A Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ (Centrum TISZK) a rendezvényen a középiskolásoknak a gazdasági válság kialakulását és annak hatásait elemezte. Az eseményen több mint 700 diák tanulhatott többek között Király Júliától, a Magyar Nemzeti Bank alelnökétől és Mohai Györgytől, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatójától. Bemutatták a TISZK által összeállított ingyenes tananyagot is, melynek segítségével az összes magyarországi középiskolában a diákok az osztályfőnöki órán ismerkedhetnek meg a recesszióval.

Az elmúlt hónapokban a gazdasági válság nemcsak a híradásokban, hanem a hétköznapokban is megjelent: egyre több család, szülő és természetesen gyerek is találkozik a lassuló gazdaság negatív hatásaival. A Centrum TISZK iskoláinak vezetői, tanárai munkájuk során egyre többször szembesülnek azzal a jelenséggel, hogy miközben a legtöbb családot kedvezőtlenül érinti a válság, miközben a diákoknak csak a töredéke van tisztában a krízis kialakulásának hátterével, hatásaival.

A szakképzési intézmény célja a munkaerő-piaci kereslethez igazodó, minőségi, versenyképes, gyakorlatközpontú szakmai képzéseket biztosító intézményrendszer létrehozása, működtetése. Ez a válság miatt még fontosabbá vált, hiszen a középiskolások jelentős része az érettségi után olyan szakmai képzéseken szeretne részt venni, melyek akár egy elhúzódó válság esetén is hasznosak lehetnek, és a megszerzett szakképzettséggel jó eséllyel tudnak elhelyezkedni.

A Centrum TISZK ezért olyan tananyagot állított össze a válságról, amely minden középiskola számára ingyen elérhető lesz. Az ötlet Dobay Péter, a TISZK egyik tagiskolájának, a Perfekt Szakközép- és Szakiskolát fenntartó közhasznú szervezet vezetőjének a fejéből pattant ki. Az ötletgazda fontosnak tartja, hogy a tananyag kifejezetten a diákok szemszögéből közelíti meg a válságot.

A tananyag a Centrum TISZK honlapjáról ingyenesen letölthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik