Belföld

Legalább négy halott a vonatbalesetben

Az utolsó hírek szerint négy halottja és legalább 35 sérültje van a Monorierdőnél történt vonatbalesetnek: egy személyvonat hátulról rohant bele egy Intercity-szerelvénybe. Hárman a helyszínen, egy ember a kórházba szállítás után halt meg; több sérült állapota válságos. A balesetet műszaki hiba okozta. A közlekedési miniszter és a MÁV elnöke távozik posztjáról.

Két vonat ütközött össze Pest megyében hétfőn Monorierdőnél. A balesetben hárman haltak meg a helyszínen, négyen életveszélyes, négyen pedig súlyos sérülést szenvedtek, őket mentőhelikopter vitte kórházba. Tizenkilenc embert könnyebb sérülésekkel, mentőautóval szállítottak különböző kórházakba. Egy ember a kórházba szállítás után meghalt. A mozdonyt késő délutánra kihúzták az előtte lévő szerelvény alól, a
roncsok között nem találtak több áldozatot, és sérültet sem. Az elsődleges értesülések szerint a balesetben egy brit állampolgárságú nő is megsérült, állapotáról még nincsenek információk.

Szétválasztották a roncsokat

Szemtanúk beszámolója szerint a Budapest felé közlekedő InterCity vonat az állomás előtt lelassított, lehet, hogy meg is állt, ezért szaladt bele a szerelvényt követő személyvonat. A személyvonat vezérkocsijának vezetője – látva az elkerülhetetlen katasztrófát – hátraszaladt a kocsiban, miután észlelte, hogy már nem tud segíteni. Az MTI tudósítói a helyszínről azt jelentették, hogy a személyvonat mozdonya az előtte haladó szerelvény alá fúródott, több vagon leesett a sínekről. A tűzoltók a sérülteket az ablakokon keresztül mentették ki.

Délután három óra körül a MÁV speciális darus kocsija megkezdte az egymásba szaladt két szerelvény roncsainak szétválasztását. Keresik a kocsi fekete dobozát, amelyből a későbbi vizsgálat során következtetéseket lehet majd levonni a baleset körülményeiről. Várhatóan csak kedd hajnalra áll helyre a forgalom a Budapest-Cegléd vasútvonalon; hamarosan befejeződik a műszaki mentés a vasúti szerencsétlenség helyszínén. A balesetben megsérült utasok kórházba szállításáról a monori kapitányság ügyelete ad felvilágosítást a 06-29-410-367-es telefonszámon.

A sérült utasok kocsiban maradt csomagjait összegyűjtik, a helyszínen hagyott tárgyakról a rendőrök fényképeket készítenek, azokat leltározzák, majd valamennyit a hivatalba szállítják, ahonnan később a tulajdonosok elvihetik a csomagokat.

Lemondott a miniszter

A baleset miatt lemondott posztjáról Szabó Pál közlekedési miniszter, Kamarás Miklós, a MÁV elnöke és Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója; a miniszterelnök Szabó és Kamarás lemondását elfogadta.

Több hónapos, alapos vizsgálat után lehet megmondani, hogy mi okozta a Monorierdőnél hétfőn bekövetkezett vasúti balesetet – mondta Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója.

Mentőhelikopterrel négy életveszélyes sérültet, mentőautókkal pedig négy súlyos és 19 könnyű sérültet szállítottak kórházba. A környéket mentősök fésülik át, illetve a településen is keresik az esetleges sérülteket, így a könnyebb sérültek száma minden bizonnyal emelkedni fog.

Az Állami Egészségügy Központ mellett a sérülteket három fővárosi fenntartású kórház is fogadta. Az István Kórház Merényi Trauma Centrumába a délelőtt folyamán két súlyos, életveszélyes beteget szállítottak mentőhelikopterrel, és több ambuláns beteg érkezett mentővel vagy a saját lábán. A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaiba egy súlyos sérültet szállítottak.

Személyvonat ért utol IC-t (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Személyvonat ért utol IC-t (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

A baleset nem sokkal tíz óra után történt Pilis-Monorierdőnél. Dobson Tibor, az OKF szóvivője elmondta, hogy délután 14 órára az összes sérültet elszállították a helyszínről a mentők, csak néhány táska, ruhanemű maradt a helyszínen.

—-Gyülekeznek a hozzátartozók—-

Kora délután egyre többen gyülekeztek a sínek mellett friss információkra várva a baleset helyszínétől hozzávetőleg 300 méterre. A rendőrség által állított kordon előtt várakozók közül többen is távolabbról utaztak ide, hogy a vonaton utazó rokonaik sorsa felől érdeklődjenek – tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Rendkívüli munkanap

Juhász Sándor, Monorierdő polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy rendkívüli munkanapot tartanak, amelyen a hivatal valamennyi dolgozója a baleset elszenvedőinek, illetve a segítőknek a szolgálatában áll. Ennek során a rendőrséggel együtt a helyszínen gyűjtik össze a sérült utasok kocsiban maradt csomagjait.

Mentik a menthetőt (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Mentik a menthetőt (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

A balesetet követően a polgármester a Volántól különbuszokat rendelt, amellyel az itt rekedt utasokat továbbszállították a környező településekre. A hivatal dolgozói szendvicseket készítettek, s frissítő itallal kínálták a mentésben részt vevő tűzoltókat és a MÁV műszaki embereit.

Politikusok is vannak

A helyszínre utazott Szabó Pál, a közlekedési tárca vezetője és Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, a katasztrófavédelem vezetője, hogy első kézből kapjanak tájékoztatást a történtekről.

A tűzoltóknak nehéz dolguk volt az összeroncsolódott szerelvények szétválasztásával. Az ütközés ereje olyan nagy volt, hogy nagyon nehéz ezt a munkát elvégezni, van egy olyan rész a kocsiban, amelyhez nagyon nekezen tudtak hozzáférni – mondta Dobson Tibor. Keresik a kocsi fekete dobozát is, amelyből a későbbi vizsgálat során következtetéseket lehet majd levonni a baleset körülményeiről.

Időközben a MÁV-nak egy darus kocsija is a helyszínre érkezett a sínen, hogy az egymásba csúszott két kocsi szétválasztásában segédkezzen.

Műszaki hiba?

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője szerint a biztosítóberendezés hibásodhatott meg, ez okozhatta a vonatbalesetet. A szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hány darab helyjegyet adtak el az Intercity vonat utolsó kocsijába, amely a legsúlyosabban sérült meg. A történtek miatt a rendőrség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt eljárást indított.

11 perc

Az első tűzoltóegységek már 10 óra 41 perckor, az első riasztás után 11 perccel a helyszínen voltak – közölte Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője. Harminc tűzoltó kilenc járművel vonult a helyszínre, a műszaki mentőcsoport pedig feszítő-vágó eszközökkel és gyorsvágókkal próbálja átvágni az egymásba fúródott vonatkocsikat. A vasúti felsővezetéket áramtalanították, és amint sikerült a vonatkocsit átvágni, a MÁV műszaki mentőcsoportjának darujával emelik szét a szerelvényt.

A baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC vonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek. Nyíregyháza–Debrecen felől a távolsági vonatok csak Szolnokig járnak, onnan átszállással utazhatnak az utasok Monor, illetve Újszász felé. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani. Budapest-Nyugati és Monor között 30 percenként, minden óra 5-kor és 35-kor indulnak vonatok, Monor és Albertirsa között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik