Belföld

Kicsengetni a becsengetésre valót

Az oktatás ingyenes, de az iskolába járás pénzbe kerül. A családokat különböző mértékben ugyan, de megterhelik a nyár végi, ősz eleji iskolai kiadások. A FigyelőNet utánanézett mennyire, és hogy milyen támogatásokat vehetnek igénybe a szülők, a szövegközi linkekre kattintva a legapróbb részleteket is megismerheti.

Az iskolakezdés költségei szűkebb és tágabb értelemben is számba vehetőek. A tankönyvek, kötelező olvasmányok, füzetek, íróeszközök, tornafelszerelés, iskolatáska beszerzése biztosan ide számít.

Esedékessé válhat a kinőtt őszi ruházat, cipő beszerzése, aztán íróasztalra, székre is szükség lehet, esetleg számítógépre. Ha pedig szeptemberben eldőlt, milyen külön foglalkozásokra fog járni a gyermek, azokkal kapcsolatban szintén valószínűsíthető némi külön kiadás. Be kell fizetni az ebédet, ha nem a szomszédban van az iskola, bérletet célszerű váltani.

Összeadva mindent sokkoló számok, több tízezer forintos költés jöhet ki. Az összeg persze függ attól is, hogy a szülő hol és milyen termékeket vásárol, fontos-e a márka, a díszítettség, vagy elég a legolcsóbb, legegyszerűbb, ám lehet hogy egynél nem sokkal többször használatos iskolai kellék.

Arra sem árt gondolni, hogy a tapasztalat szerint a sulis cuccok egy része huncut módon eltűnik, vagy éppen átalakul – az olcsóbb holmiknál ezt talán könnyebb megbocsátani. Másrészt, hacsak nem elsősről van szó, akkor az iskolatáska, a tanszerek és a ruházat egy része nem feltétlenül kell hogy minden évben lecserélődjön.

Szóródó tankönyvárak

Az idén maximum 6,5 százalékkal emelhették a kiadók a tankönyvek árait, a Nemzeti Tankönyvkiadó a sajátjaira átlag 4,5 százalékot mond. A tankönyvcsomagok ára erős szórást mutat, attól függően, hogy az iskolák mennyi segédkiadványt – munkafüzetet, felmérő feladatsort, atlaszt – rendelnek, illetve hány nyelvet tanítanak az adott évfolyamon. Az általános iskolai csomag alsóban öt-hétezer forint, felsőben hét-tízezer (ötödikben tizenkétezer is lehet a négy évig használatban lévő könyvek miatt), középiskolában tíz-tizenötezer (kilencedikben akár harmincezer is lehet szintén a négy évig használatos könyvek miatt).

A tankönyvek megvásárlásához támogatások igényelhetők, és akadnak akiknek egyáltalán nem kell fizetniük. A nehéz helyzetben lévő családok a helyi önkormányzattól kaphatnak rendszeres, vagy alkalmankénti támogatást.

Ingyenes tankönyvek

Az ingyenes tankönyvtámogatás fokozatosan teljesedett ki 2003 óta, ma az 1-13. évfolyamokon, a szakiskola 9-10. évfolyamán és a szakképzési évfolyamokon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevők kaphatják, meghatározott feltételek valamelyikének fennállása esetén, a mostani tanévkezdéskor több mint félmillió tanuló.

Az ingyen tankönyv biztosítását az iskolák nemcsak új tankönyvek megvásárlásával teljesíthetik, hanem az egy év alatt szét nem esett, még használható tankönyvek kölcsönzésével is. A könyvtári példányok az év végén begyűjtött ingyen könyvekkel is gyarapodhatnak. A használt tankönyv támogatói a takarékossággal érvelnek, ellenzői pedig azzal, hogy növeli a szegénység, a kirekesztettség érzetét, és hogy nehezebb belőle tanulni.

Az elmúlt három évben folyamatosan nőtt a tartós tankönyvet használó iskolák aránya, amit minden tankönyvkiadó erősen megérez, mondja a Nemzeti Tankönyvkiadó, hiszen ezáltal az éves rendelési darabszámok jelentősen csökkennek a három, négyévenkénti cserélődés miatt.

Munkáltatói támogatás

A tankönyvvásárlásnál elméletileg jól jöhetne, a gyakorlatban azonban leginkább a többi iskolai szer vásárlásánál segítség, hogy a munkáltatók adó- és járulékmentes iskolakezdési támogatást adhatnak dolgozóiknak. Összege idén legfeljebb 20 700 forint lehet gyermekenként, és akár mindkét szülő is megkaphatja, így egy gyermekre 41 400 forint is juthat.

Vásárlási utalvány, iskolakezdési cikkek vásárlásáról szóló számla kifizetése, vagy iskolai kellékek formájában nyújtható, még október 31-ig használható fel. Nem kötelező, és nem rászorultsági elven működik.

Sokan emiatt is kritizálják, mondván, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a kiegészítésre, mert keveset keresnek, azok nagy valószínűséggel nem kapnak beiskolázási támogatást, hiszen munkáltatójuk ahogy több fizetést sem ad nekik, úgy ezt az összeget sem tudja kigazdálkodni.

A másik panasz, hogy pont a költségként a többségnél biztosan jelentkező tankönyvtámogatásra nem használhatóak fel az iskolakezdési kuponok. A Nemzeti Tankönyvkiadó forgalmazóinak többsége sem fogadja el a kuponokat, és nem tudnak rájuk hatást gyakorolni, viszont a kiadótól direktben vásárló iskoláktól elfogadják a jegyeket. Szerintük az iskolákban azért sem tudnak az utalvánnyal fizetni a szülők, mivel nem kiadónként veszik meg a terjesztőktől a kiadványokat, hanem összességében az összes kiadványt, amit a pedagógusok megrendeltek.

Főleg vidéken nehezményezik, sokat kell utazni ahhoz, hogy levásárolhassák a kuponokat, mivel inkább csak a városokban, és ott sem mindenhol fogadják el. A forgalmazók úgy nyilatkoztak, folyamatosan bővítik a hálózatot és a nagy áruházláncokon kívül kisebb üzleteket is bevonnak az elfogadók közé.

Egy biztos, az elfogadó üzletek ráálltak a szezonra, nagy készlettel készültek, a szerencsés szülő az iskolakezdési kuponokból (főleg ha mindketten kaptak) a teljes iskolaszer-vásárlást meg tudja oldani, sőt még egy-egy ruhadarab is beleférhet a keretbe.

Iskolaszerek

Alighogy vége lett az előző tanévnek, már júliusban elkezdődtek az iskolakezdési akciók, augusztusra pedig általánossá váltak, és az iskolaév elkezdésével sem hagynak alább még egy darabig. Aki még nem vásárolt be, nem késett tehát le semmiről.

A legalább egy évet kibíró iskolatáskát már kétezer forint körül meg lehet kapni, az ennél olcsóbb valószínűleg inkább az eldobható kategória. Négy-ötezer forint körül több évre is lehet tervezni, a fölött pedig feltétlenül. Van olyan márka is, amely garanciát vállal a táskára, de ez igazán ritka. A tornazsák már egy ezres körül bizalomgerjesztő.

Tolltartó töltve vagy töltetlenül, pár száz forinttól pár ezerig, hatdarabos filctollkészlet többnyire már száz alatt, színes ceruza pár százért, zsírkréta száztól, tízdarabos rajzlap harminc forint alatt is. A füzetek darabja húsz forint alattról indul A/5-ösben, A/4-esben pedig hatvanról, de akár ötszáz, kilencszáz forintot is elkérnek érte, ha egy-egy népszerű mesefigurához, filmhőshöz ragaszkodik a vásárló. Főleg a középiskolákban népszerűek a kapcsos füzetek, háromszáztól indulnak, száz lap beléjük kétszáz forint, A/4-es méretben.

Online is lehet

Vajon az interneten keresztül, online is megvalósítható-e az iskolakezdési bevásárlás? Külön iskolakezdési lapokat nem fedeztünk fel, viszont az irodák kiszolgálására szakosodott, papírtermékeket is forgalmazó webáruházak kínálatában többnyire megtalálhatóak az iskolakezdéshez szükséges kellékek. Közülük azok, akik nagyobb fantáziát láttak az online iskolakezdésben, külön ablakot is nyitottak, hogy könnyebb legyen összeválogatni a kosár tartalmát, akcióztak, és a beiskolázási kupont is beváltják. Böngészhetünk online boltokat például a webaruhaz.lap.hu “Írószerek” dobozából.

Az iskolába járáshoz a Volán-társaságok és a MÁV 90%-os, a BKV 60%-os kedvezményt ad a diákbérleteknél, diákigazolvány, illetve a Volán-, ill. MÁV-állomásokon kiállított viszonylatigazolás megléte esetén.

Az iskolai étkezésnél teljes vagy féláras támogatás kérhető, meghatározott feltételek esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik