Belföld

Fodor nyomást gyakorolt a kormányra

Cselekvési programot kért Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől kedden Fodor Gábor. A két párt közösen dolgozná ki az új adó- és járulékpolitikát, iletve a szociális rendszer átalakítását. Szakértőnk szerint mindkét fél nyert a találkozóval: a kormány azt mutatja, hogy cselekvőképes, az SZDSZ pedig azt, hogy megkerülhetetlen tényező.

A kormányfő a kétórás megbeszélést követően a Fodor Gáborral közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, megállapodtak, hogy a tárgyalások két lépcsőben zajlanak majd: nyáron a következő két évre vonatkozó kormányzati politikai stratégia főbb irányairól tárgyalnak a párt legfelsőbb szintű vezetői, majd ezeket a szakpolitikusok törvényhozási kezdeményezésekre váltják.

Hozzátette: egyetértés volt abban, hogy meg kell újítani az adó- és a járulékrendszert, úgy kell átalakítani a szociális rendszert, hogy az a munkavégzést honorálja, valamint ehhez kell rendelni a képzési rendszert. A kormányfő a közélet tisztaságát és a demokratikus alapjogok, illetve az alkotmányosság védelmét szolgáló kezdeményezéseket is megemlítette.

Mindkét párt számára fontos a Budapest szerződés betartása – emelte ki Gyurcsány Ferenc.

Fodor Gábor és Gyurcsány Ferenc - végül az SZDSZ is beáll a sorba? (Fotó: MTI)

Fodor Gábor és Gyurcsány Ferenc – végül az SZDSZ is beáll a sorba? (Fotó: MTI)

A szocialista pártelnök, miniszterelnök abban is egyetértést érzékelt, hogy a szocialisták és a szabaddemokraták szerint “a most folyó kormányzás sikerén keresztül vezet az út az ország sikeréhez”. A kormányfő megköszönte az SZDSZ-nek a konstruktív és a jó hangulatú megbeszélést.

Fodor programot kért

Egy cselekvőképes kormányhoz hozzátartozik, hogy vannak cselekvési programjai, én egy ilyen programot kértem – mondta a sajtótájékoztatón Fodor Gábor.

Az SZDSZ elnöke hozzátette: az SZDSZ felelős ellenzéki pártként a program megismerése után tudja eldönteni, tudja-e támogatni azt.

Fodor Gábor azt mondta, az SZDSZ számára fontos lenne, hogy a programban szerepeljen a tiszta közélet, a közteherviselés reformja, a versenyképesség erősítése, a költségvetési egyensúly megőrzése, a környezettudatosság és a megmaradt egészségügyi reformok megőrzése.

Szakértői kormányban benne lenne?

A liberális pártelnök úgy látja, ha a program nem elfogadható az SZDSZ számára, akkor kerülhet szóba a szakértői kormány és az előrehozott választások kérdése. Kiemelte, hogy a keddi megbeszélések nem erről szóltak, hanem arról, mikor és hogyan vitatják majd meg a cselekvési programot.

“Mindannyiunk érdeke, hogy Magyarország az európai fejlődés fő áramába csatlakozzon” – jegyezte meg Fodor Gábor.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva kijelentette: a koalíció kifejezés sokszor elhangzott a megbeszélés alatt, de az egyeztetésnek nem volt tárgya a koalíció újrakötésének szándéka.

Szeptemberig lehet program

A kormányfő elmondta: a kormány az elmúlt időszakban folytatott tanácskozásain éppen a stratégiai fő irányok kialakításán dolgozik, ami a cselekvési program egyik eleme. Ezt nem az SZDSZ, hanem az ország számára kell tisztává tenni – jelentette ki. Hozzátette: a cselekvési program másik része a konkrét kezdeményeseket tartalmazza, amelyek az egyeztetések eredményeként szeptemberre készülhetnek el.

Szintén kérdésre válaszolva Fodor Gábor azt mondta, egyáltalán nem befolyásolta a tárgyalásokat a sajtóhírek szerint közte és Kóka János volt pártelnök, frakcióvezető között feszülő belső konfliktus. Megjegyezte, hogy elődje is a delegáció tagja volt és a szükséges vitákat majd az SZDSZ-en belül lefolytatják.

Az SZDSZ elnöke a sajtótájékoztató végén még annyit mondott, hogy a szocialista párt kisebbségben kormányoz, az SZDSZ pedig ellenzéki pártként kíván tevékenykedni.

Mindkét fél jól jött ki belőle

Előremutatóbbnak és sikeresebbnek értékelhető a keddi Gyurcsány-Fodor találkozó, mint a szombati, amelyen a liberálisok elnöke Orbán Viktort látogatta meg. Szomszéd Orsolya szerint míg a Fidesszel való egyeztetésen kiderült: másképp képzelik a helyzet megoldását, addig most sok kérdésben egyetértés volt.

A Vision Consulting elemzője a FigyelőNetnek kifejtette: a találkozó hasznos volt a kormánynak, hiszen az adó- és járulékpolitika, illetve a szociális rendszer átalakítását illetően a most folyó kormányzás keretein belül keresnének a felek megoldást.

Gyurcsány Ferenc így azt mutathatja a politológus szerint, hogy kormánya működőképes, van partnere, akivel tárgyalhat (hiszen a nyár folyamán folytatódnak az egyeztetések). Fodor Gábor is sikeresen távozhatott ugyanakkor, hiszen ígéretet kapott egy cselekvési programra. Az Orbánnal, majd Gyurcsánnyal folytatott tárgyalások medig azt bizonyíthatják a nyilvánosság előtt, hogy az SZDSZ nem egy eltűnő párt, hanem éppen ellenkezőleg: tárgyalnak vele, megkerülhetetlen, sőt, diktálhat is.

Szomszéd Orsolya szerint Fodor Gábor erősnek mutatkozott az MSZP-vel szemben: először az ellenzék vezérével találkozott, a szakértői kormány és az előrehozott választás alternatíváját megemlítve pedig nyomást gyakorolt a miniszterelnökre.

Nem kettesben találkoztak

A keddi megbeszélésen az MSZP-t Gyurcsány Ferenc mellett Kiss Péter alelnök, kancelláriaminiszter, Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető, Juhász Ferenc elnökhelyettes, Szekeres Imre elnökhelyettes, honvédelmi miniszter és Ficsor Ádám kabinetfőnök képviselte.

Az SZDSZ részéről Fodor Gábor mellett Kóka János, az SZDSZ volt elnöke, parlamenti frakcióvezető, Demszky Gábor fővárosi főpolgármester, valamint Gulyás József, Béki Gabriella és Gusztos Péter, a párt ügyvivői vettek részt a találkozón.

Fodor Gábor az elmúlt napokban Sólyom László köztársasági elnökkel, és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével folytatott megbeszélést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik