Belföld

Robotokkal erősít a honvédség (videó)

Két tűzszerész robottal bővült a Magyar Honvédség tűzszerész-alakulata, amelyet hamarosan Afganisztánban, illetve a pápai katonai reptéren „vetnek be” elsősorban. A két távirányítható berendezés beszerzése közel 130 millió forintba került a Honvédelmi Minisztériumnak. A tűzszerész berendezések működéséről a FigyelőNet is meggyőződött.

3450 bejelentés, több mint 270 ezer kilogramm megsemmisített robbanótest – ez volt a hazai tűzszerészek tavalyi mérlege. „Békeidőben is háborús tevékenységet látunk el” – hangsúlyozta lapunknak Hajdu Gábor mérnök ezredes, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka. „Nincs rutinfeladat, minden egyes munka veszélyes, még a legkisebb robbanószer megsemmisítése is óriási veszéllyel jár” – tette hozzá. A Honvéd Tűzszerész zászlóalj létszáma december óta két „fővel” bővült, két tűzszerész robot került ugyanis a honvédséghez, melyek működésének a FigyelőNet is szemtanúja volt (lsd. video).

Sötétben is lát

A kisebbik, a Telemax típusú szerkezet elsősorban a házilagos készítésű robbanóeszközök elleni tűzszerész tevékenység biztonságosabbá tételét segítheti. Az alig nyolcvan kilogramm súlyú, öt kilogrammos emelőképességgel rendelkező robot kiválóan alkalmas épületek, repülőgépek, gépjárművek átvizsgálására. Sőt, az egyetlen feltöltéssel két órán át üzemképes eszközzel könnyedén ellenőrizhetőek a repülőtéri gyanús csomagok is.

A Telemax

A Telemax

A Kanadából érkezett „terminátor” – amely 1 kilométeren belül rádióvezérléssel működtethető – 5 kamerával van ellátva, többek között egy hőkamerával is. A robot precíziós karjára – amely akár egy műanyag poharat is képes sértetlenül felemelni és odébb vinni – gyújtószerkezet-lelövő berendezés is felszerelhető.

Felderít és megsemmisít

A nagyobbik, az Andros F6A típusú, úgynevezett nehéz tűzszerész robot az amerikai Northrop Grumman cég „boszorkánykonyhájából” került hazánkba. A 220 kilogramm súlyú, high-tech berendezés a lánctalpai révén bármilyen terepen képes mozogni, és szélsőséges éghajlati viszonyok között (például Afganisztánban) is képes felderíteni és megsemmisíteni a robbanóeszközt. Ha szükséges, két méter magasra is „felnyújtózik” a robbanótest begyűjtéséért, illetve megsemmisítéséért.

Az Andros F6A

Az Andros F6A

A három órán keresztül működő robot maximum huszonkilenc kilogrammot képes megemelni, a manipulátorkarja pedig többféle eszközzel felszerelhető ( vágó-, fúró-, ablaktörő-, kerékkiszúró-, körfűrészkar, stb.) Sőt, a tűzszerész robot akár vizes vágóeszközzel is működik: a nagynyomással érkező vízcsiszolóanyaggal a veszélyes gyújtószerkezeteket biztonságosan távolítja el.

Irány Afganisztán és Pápa

„A robotok alkalmazása egyre inkább csökkenti, ha nem is zárja ki az emberi tényezőt a robbanószerek közvetlen közelében való hatástalanításnál” – mutatott rá dr. Horváth Tibor mérnök alezredes, az alakulat parancsnokának tűzszerészhelyettese. A segítségükkel ugyanis jelentősen növelhető a bombák és a rajtuk dolgozó tűzszerészek közti távolság, így elkerülhetővé válnak az emberéleteket követelő balesetek.

A robothoz köthető vízvágó

A robothoz köthető vízvágó

Mindkét robotnak megvan a jövőbeni feladata. Az Andros típusú robot – kezelőinek kiképzése után – Afganisztánba, a magyar PRT-kontingenshez (az afganisztáni tartományi újjáépítési csoporthoz) kerül az idén, ahol a tartomány területén talált robbanótestek helyszíni hatástalanítását és megsemmisítését, illetve a kabuli repülőtér biztosítását (például gépjárművek, csomagok, repülőgépek tűzszerészeti átvizsgálását) fogja végezni. A Telemax pedig a pápai katonai repülőtéren – amely a jövőben a NATO stratégiai légi szállítási flotta bázisrepülőtere szerepét tölti be – lát el tűzszerészeti feladatokat. Az „újgenerációs tűzszerészek” száma a jövőben azonban tovább bővül, hiszen a Honvédelmi Minisztérium további két robot beszerzését tervezi még idén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik