Belföld

Egy lépéssel közelebb került a közel-keleti béke?

Izrael és a palesztinok azonnal tárgyalásokat kezdenek, hogy 2008-ban alá tudják írni a békemegállapodást – közölte George Bush amerikai elnök az annapolisi nemzetközi közel-keleti békekonferencia megnyitóján.

Az első hivatalos tárgyalási fordulót a felek december közepén tartják meg. A megállapodás hosszú, a konferencia megnyitása előtti pillanatokig tartó egyeztetés eredménye. A felek közös dokumentumot fogadnak el a jövőbeni tárgyalásokról, amelyek során rendezni kívánják Jeruzsálem státusának, a határoknak, a biztonságnak és a palesztin menekülteknek az ügyét.

A tanácskozásra félszáz ország és nemzetközi szervezet képviselője érkezett, többek között az Izrael iránti közeledést elutasító Szaúd-Arábia és Szíria küldötte. A washingtoni külügyminisztérium által csak kedd reggel közzétett lista szerint két közép-európai ország, Lengyelország és Szlovénia is képviselteti magát külügyminiszteri szinten. George Bush beszédében hangsúlyozta: a konferenciának az a célja, hogy az egyeztetések újra elkezdődjenek, nem pedig az, hogy a felek valamilyen egyezményt kössenek.

Az amerikai diplomácia több hónapi megfeszített erőfeszítésébe került, hogy létrejöhetett hét év óta az első hivatalos izraeli-palesztin béketalálkozó. Szakértők ugyanakkor kételkednek abban, hogy Annapolis elindíthat egy olyan békefolyamatot, amely még Bush mandátumának lejárta, 2009 januárja előtt az önálló palesztin állam megteremtését eredményezné.

Amerikai tisztviselők kezdettől fogva jelezték, hogy nem várható áttörés a találkozón, amelyet Washington nem csúcstalálkozónak, csak békekonferenciának nevez. Bush a konferencia előtt kifejtette: a tanácskozásnak nemcsak a tárgyalások újrakezdése a célja, hanem az is, hogy támogatást szerezzenek az arab világtól és a nemzetközi közösségtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik