Belföld

Az autósok miatt tilos futni jövőre Budapesten

Nem hagyná a futóversenyek miatt a dugókban rostokolni az autósokat az egyik budapesti városvezető. A szocialista Horváth Gyula a FigyelőNetnek adott interjújában kifejtette, bizottsága miért nem engedélyezett jövőre egy futóversenyt sem Budapesten. A főpolgármester nem ért egyet Csepel szocialista alpolgármesterével.

Nem járultak hozzá

II. NATO futófesztivál
XXIII. Vivicitta Városvédő Futás
XV. K&H Olimpiai Maraton Váltó
XXIII. Budapesti Nemzetközi Félmaraton
XIII. Nyárbúcsúztató Éjszakai Futóverseny és Zenés Karnevál
XXIII. Budapest Nemzetközi Maraton
XV. Történelmi (Kegyeleti) Váltófutás
XIII. Őszi Női Futógála
Samsung Szupermaraton Bécs-Pozsony-Budapest




Mint ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési és városképvédelmi bizottsága Horváth Gyula szocialista alelnök indítványára nem járult hozzá egyetlen jövő évi utcai futóverseny közterület-használati kérelméhez sem. A futásokat egyébként a Fővárosi Közgyűlés még engedélyezheti.

Az alelnököt, aki egyben Csepel alpolgármestere is, az okokról kérdeztük.

Nem kedveli a futást, hogy a futóversenyek tiltása mellett döntött?

Ez a város annyira meg van terhelve beruházásokkal, hogy óvatosan kell bánni az olyan rendezvényekkel, amelyek zavarják az autósok forgalmát.

Mit ért azon, hogy „sok galibát okoznak” a futóversenyek?

Ön szerint nem okoznak galibát?

Hadd kérdezzem inkább én Önt! Évi pár alkalommal nem lehet elviselni a futókat?

Tudja az előbb épp megállított egy ismerős itt a csepeli utcán, aki gratulált az elutasító határozatokhoz, amit a bizottságban (a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága – A szerk.) hoztunk, mert szerinte sem lehet Budapesten közlekedni.


Az autósok miatt tilos futni jövőre Budapesten 1

Horváth Gyula (balra) inkább autózna (Fotó: MTI)



Nem lehetne, hogy néhány alkalommal tolerálja a város a futókat?

Az autósok is ugyanolyan állampolgárok, mint bárki más, ugyanannyi joguk van szabadon közlekedni.

A szabad demokraták fővárosi frakcióvezetője, John Emese szerint közel hatszázmillióval csökkenne a város idegenforgalmi bevétele és nyolcezerrel kevesebb turista jön Budapestre, ha elmaradnak a versenyek.

Egy hölggyel nem szeretnék vitába szállni, így ezeket az adatokat sem szeretném minősíteni. De az mennyit ér, hogy az autósok nem állnak a dugóban másfél-két órákat egy-egy futóverseny miatt?

Ezek szerint a Bécs-Budapest Szupermaraton 2008-ban nem ér el Budapestig?

Nem tudom, én kilenc futóversenyről szavaztam. Lehet, hogy ez is közte volt. (Közte – A szerk.)

Mit javasol, hol rendezzék meg a futók a versenyeiket, a városon kívül?

Én politikus vagyok, nem sportszervező.

—-Demszky Gábor kiáll a futóversenyek mellett—-

Demszky Gábor nem ért egyet a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság szerdai döntésével, amely szerint egyetlen budapesti futóverseny sem kapna közterület-használati engedélyt 2008-ban – közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya az MTI-vel.

A főpolgármester ezért arra kéri a bizottságot, hogy tárgyalja újra a kérdést. Ha a bizottság ezt követően is a tiltást támogatja, Demszky Gábor felfüggeszti a bizottság határozatát, és az ügyben a döntést a közgyűlés jogkörébe utalja – áll a hivatal MTI-hez eljuttatott közleményében.

A főpolgármester szerint a többnyire hétvégén tartott versenyek valóban nehezítik a közlekedést, de az okozott kellemetlenségek elhanyagolhatók ahhoz képest, hogy a rendezvényeknek milyen jelentős szerepük van a város életében.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya közölte: a maratonra és a félmaratonra 2007 szeptemberében 53 országból több mint 2.700 külföldi amatőr futó nevezett; a két esemény összesen 21.000 vendégéjszakát jelent a főváros turizmusa számára. A főváros számításai szerint a Budapestre érkező futó célturisták több mint 600 millió forintot költöttek idén.

A Fővárosi Önkormányzat városfejlesztési és városüzemeltetési bizottsága szerdán arra hivatkozva nem járult hozzá a jövő évi utcai futóversenyek közterület-használati engedélyéhez, hogy azok túl nagy gondot okoznak a főváros közlekedése számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik