Belföld

Súlyos magyar buszbaleset Ausztriában

Balesetet szenvedett egy szurkolókat szállító magyar turistabusz hétfő reggel az A2-es autópályán Ausztriában. Három ember életét vesztette, három további személy súlyosan megsérült, egyikük karját amputálni kellett. Huszonkét utas este negyed hétkor hazaérkezett. A balesetet a sofőr okozta.

A baleset hajnali fél 4-kor történt Graz környékén, Modriachnál.
A tragédia következtében hárman meghaltak, huszonöten pedig megsérültek, közülük hárman súlyosan. Az autóbuszon negyvenketten utaztak, zömében sportrajongó fiatalok. Milánóban jártak a Cooltura utazási iroda szervezésében, a vasárnapi AC Milan-AS Roma labdarúgó-mérkőzést nézték meg. Közülük huszonketten este negyed hétkor érkeztek Magyarországra, az utasokat a magyar mentőszolgálat és katasztrófavédelem szakemberei, és pszichológusok várták a határátkelőhelyen.


Súlyos magyar buszbaleset Ausztriában 1

Képgaléria: Valószínûleg elaludt a sofõr (Fotó: MTI)


Nincs féknyom

Egyelőre tisztázatlanok a baleset körülményei. Valószínűleg a rossz látási viszonyok miatt az autóbusz megcsúszhatott, beleütközött a betonkorlátba, majd a sztráda menti árokba zuhant, ahol a jobboldalára fordult. Guido Trischnigg, az unterwaldi autópálya-rendőrség parancsnok-helyettese azt mondta, hogy a járművön nem találtak műszaki problémát. Szerinte nem lehet kizárni azt a lehetőséget sem, hogy a vezető elaludhatott, mert féknyomot nem fedeztek fel az úttesten. A busz vezetője egyébként könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet.

Azóta az illetékes unterwaldi autópálya-felügyelet szóvivője azt közölte, hogy az autóbusz-vezető elővigyázatlansága okozta azt a három halálos áldozatot követelő balesetet. A 48 éves sofőrt egyelőre nem tudták kihallgatni.


Súlyos magyar buszbaleset Ausztriában 2

Képgaléria: Nincs utaslista, nincs féknyom (fotó: MTI)


A sebesülteket a közeli stájerországi – egyebek között voitsbergi, deutschlandsbergi és grazi – kórházakba vitték. A járművön negyvenketten utaztak.

Az első vizsgálatok azonban azt mutatták ki, hogy a 48 éves buszvezető vérében nem volt alkohol, a pihenési időt is betartotta. Ő maga csupán könnyebb sérülést szenvedett.

A szerencsétlenség helyszínén az út száraz volt, bár korábban azt is feltételezték, hogy a jármű esetleg megcsúszhatott. A túlélők meghallgatása nem kezdődhetett meg azonnal, mert először tolmácsot kellett biztosítani. Többen sokkos állapotba kerültek, őket pszichológusok vizsgálják. Kedden reggel pedig egy hattagú, önkéntes pszichológusokból álló csoport indult útnak Grazba, amely a baleset sérültjeinek és az elhunytak azonosítására kiutazó hozzátartozóknak nyújt lelki támogatást.

Hazatértek

Huszonkét utas este negyed hétkor Rábafüzesnél lépte át, egy magyar rendszámú autóbusz hozta pket haza. A hátárátkelőhelyen mentősök és a katasztrófavédelem szakemberei várták őket. A mentősök öt sérültet láttak el, ők fájdalomcsillapítókat kaptak, illetve végtagtöréseiket rögzítették újra. Kórházba senkit nem kellett szállítani, az utasok két kivétellel az autóbusszal folytatták útjukat. Két fiatalért hozzátartozói személygépkocsival jöttek a határra.

A határátkelőhelynél pszichológusok is segítettek a balesetet elszenvedőknek, hogy a lelki megrázkódtatást fel tudják dolgozni.

Gyurcsány megdöbbent

A szabadságát töltő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megdöbbenésének adott hangot a buszbaleset kapcsán és közleményében köszönetet mondott az osztrák orvosoknak és rendőröknek.

A kormányfő utasította a kormánykabinet vezetőit, hogy koordinálják az ilyenkor szükséges lépéseket és kövessenek el mindent annak érdekében, hogy a Külügyminisztérium, az ausztriai magyar külképviselet munkatársai és a magyar hatóságok minden szükséges segítséget megadjanak a hozzátartozóknak és az osztrák hatóságoknak is.

A Külügyminisztérium szóvivője hétfőn a déli órákban azt mondta, az elhunytak személyazonosságának megállapítása és a hivatalos formaságok elintézése miatt biztosan néhány napba beletelik, mire a balesetben elhunyt három embert Magyarországra hozhatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik