Belföld

Az SZDSZ elhatárolódik a szocialista oktatáspolitikustól

Tatai-Tóth András egy tegnapi, integrált oktatásról szóló nyilatkozata miatt nemtetszését fejezete ki az SZDSZ és a Roma Polgárjogi Alapítvány. A liberálisok felszólították a szaktárcát, hogy nyilvánítson véleményt. A szocialista képviselő szerint félreértették a szavait.

Tatai-Tóth András szocialista parlamenti képviselő szerint nem az íróasztalnál ülő politikusoknak kell eldönteniük, hogyan lehet eredményesen együtt nevelni a különböző társadalmi rétegek gyermekeit. A politikus ezt csütörtökön közölte az MTI-vel, miután a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) tiltakozott egyik nyilatkozata miatt.

Tatai szerint félreértették

Tatai-Tóth András közleményében azt írta: mondanivalóját félreértették, mint mondta: a Népszabadságban megjelent nyilatkozatának lényege éppen az, hogy ne politikusok íróasztalnál határozzák meg, miként lehet eredményesen együtt nevelni a különböző társadalmi rétegek gyermekeit.

A politikus, aki az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője, azt írta: nem konzultációs előadásokat kívánnak szervezni a „téveszmék” terjesztésére, hanem azoknak a pedagógusoknak a tapasztalatait, véleményét szeretnénk megismerni, akik mindennap végzik azt az integrált nevelő és oktatómunkát, amit a törvényekben előírtak számukra.

Sok olyan jelzést kaptunk, hogy az integráció elrendelése után nem dőlhetünk elégedetten hátra, mert a gyermekek egy tanterembe terelése önmagában nem garantálja a sikert, és az integrált nevelés feltételeit kevés iskola tudja biztosítani – vélekedett Tatai-Tóth András.

Teljes hozzá nem értés?

A Roma Polgárjogi Alapítvány szerdán tiltakozott Tatai-Tóth Andrásnak az oktatási szegregáció kérdésében tett, a Népszabadságban megjelent nyilatkozata miatt. A képviselő a cikkben azt mondta, „a szocialista munkacsoport azt támogatja, hogy ne lehessen a roma és nem roma gyermekeket erőszakkal egy osztályba zárni”. Az alapítvány szerint pedagógiai szakmai szempontból teljes hozzá nem értésről tanúskodik a megnyilatkozás, „hiszen bizonyított, hogy az elkülönítés mindig alacsonyabb színvonalú oktatást eredményez”.

Az SZDSZ értetlenül fogadja, hogy bár egy nap eltelt a szocialista politikus kijelentésének megjelenése óra, az Oktatási Minisztérium azóta is hallgat – írta Horn Gábor a FigyelőNethez is eljuttatott közleményében. A liberális párt ügyvivője szerint a legutálatosabb előítéletekre támaszkodik a szocialista oktatáspolitikus azon kijelentése, miszerint „meg kell teremteni, hogy például matematika- és fizikaórán a lemaradtak ne tartsák fel társaikat, de mondjuk testnevelés- és rajzórán együtt lehessenek”. Horn Gábor hozzátette: eszerint a romák szellemileg nem, csak fizikailag lehetnek érettek.

Az SZDSZ elhatárolódik


„Az SZDSZ a leghatározottabban elhatárolódik ettől a kijelentéstől, és az általa megjelenített szemlélettől. Az SZDSZ ragaszkodik a kormányprogram vállalásához, amely kimondja, hogy a kormány fellép a szegregációval szemben” – írta közleményében az ügyvivő. A kormánypárti politikus hangsúlyozta: nincs az a felzárkóztató oktatás, amely többet érne annál, mint amikor, lerombolva a falakat, romák és nem romák együtt tanulhatnak.

Semmilyen vizsgálat nem támasztja alá azt a vélekedést, hogy az osztályokban lévő roma gyerekek visszatartják a többieket. Éppen ellenkezőleg: tény, hogy az integrált oktatás segíti egyedül a felzárkózást – szerepel Horn Gábor közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik