Belföld

Draskovics: nincs szó a közszféra megtizedeléséről

Nem a kormány tervezett intézkedéseit tartalmazó dokumentumból idézett a Népszabadság szombati száma, csak egy szakértői jelentésből – jelentette ki Draskovics Tibor. A lap céggé alakuló kórházakról, megszűnő hivatalokról, megtizedelt számú közalkalmazottakról számolt be.

Az adófizetők pénzének felelősebb és eredményesebb felhasználása érdekében több szakértői csoport készített javaslatokat az állami feladatok újragondolásával kapcsolatban, de ez egy részletes egyeztetés alatt álló nem nyilvános munkaanyag és nem a kormány tervezett intézkedéseit tartalmazó dokumentum – nyilatkozta Draskovics Tibor kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter az MTI-nek a Népszabadságban megjelent cikkel kapcsolatban. Az államreform bizottság alelnöke közölte: a kormány tavaly rendelte el ezt a munkát, elsőként azt vizsgálták, hogy mik a közfeladatok, és ezek listája a hónap eleje óta olvasható az interneten is.

Ezt követően – mint mondta – a nemzetközi irodalomban kidolgozott kérdés- és tesztsorozatok alapján vizsgálták át a közfeladatokat, több tematika szerint több szakértői anyag készült. Ezeket az ötleteket és javaslatokat egy kötetben foglaltuk össze, ebből idézett a Népszabadság – hangoztatta.

A miniszter beszámolt arról, hogy jelenleg egyesével minden tárcavezetővel egyeztet a javaslatokról, hogy melyek azok, amelyeket rögtön elvetnek, melyeket tud saját hatáskörben elkészíteni és melyekhez kell például törvényt módosítani. Ebből áll össze majd egy végleges csomag, akkor kell hozzá politikailag viszonyulni, nem most. Hiszen vannak olyan javaslatok, amelyek azonnal kiesnek a rostán – jelentette ki.

Drakovics Tibor kiemelte: ez a munka nem a költségvetési hiány csökkentésére vonatkozó javaslatokat tartalmaz, mivel újabb kiigazításra, megszorításra nincs szükség. A Népszabadság szombati számában megjelent cikk szerint céggé alakuló kórházak, megszűnő helyi hivatalok és adóhatóságok, felszámolandó lakáshitel-támogatási rendszer szerepel az Államreform Bizottság elképzelései között.

A cikk szerint a javaslatok között szerepel olyan is, amely megtizedelné a közalkalmazottak és köztisztviselők számát. A cikk az anyag összeállítóira hivatkozva közli, hogy a javaslatok zöme nem a tárcák vagy a kormány kialakult álláspontját tükrözi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik