Belföld

Gyurcsány: nincs szükség megszorításokra

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint nincs napirenden a lakáshitelezés átalakítása, a Fidesz mégis azt kéri a kormányfőtől ne fogadja el azt a javaslatot, amely szerint megszűnne a lakáshitelek állami támogatása.

Gyurcsány Ferenc szavait tolmácsolva Daróczi Dávid kormányszóvivő azt közölte szombaton, hogy az egyensúlyteremtés sikeres, nincs szükség megszorításokra, elegendő a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás.

A Fidesz elnökének kabinetfőnöke azt követően, hogy az egyik szombati napilap azt írta, az Államreform Bizottság megszüntetné a lakáshitelek állami támogatását azt mondta, ilyen embertelen intézkedéssel szemben a Fidesz minden rendelkezésre álló parlamenti, alkotmányos eszközt latba vet, és meg fogja védeni a magyar családokat. Hozzátette: a javaslat 300 ezer családot érint, akiknek 51 milliárd forint plusz terhet jelentene ez az intézkedés. Az ellenzéki politikus szerint ez azt is jelenti hogy átlagosan jövőre családonként 170 ezer forinttal növekedne a lakáshitel után fizetendő törlesztés. Közel egy havi jövedelmet kíván elvenni ezektől a családoktól Gyurcsány Ferenc és a kormány – jelentette ki a politikus.

Nem nyilvános munkaanyag

Draskovics Tibor kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: az adófizetők pénzének felelősebb és eredményesebb felhasználása érdekében több szakértői csoport készített javaslatokat az állami feladatok újragondolásával kapcsolatban, de ez egy részletes egyeztetés alatt álló nem nyilvános munkaanyag és nem a kormány tervezett intézkedéseit tartalmazó dokumentum.

A miniszter beszámolt arról, hogy jelenleg egyesével minden tárcavezetővel egyeztet a javaslatokról, hogy melyek azok, amelyeket rögtön elvetnek, melyeket tud saját hatáskörben elkészíteni és melyekhez kell például törvényt módosítani.

Ebből áll össze majd egy végleges csomag, akkor kell hozzá politikailag viszonyulni, nem most. Hiszen vannak olyan javaslatok, amelyek azonnal kiesnek a rostán – jelentette ki Draskovics Tibor.

Cél a költségvetési egyensúly

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint abban széles körű egyetértés van Magyarországon, hogy az állam szerepét újra kell gondolni. A miniszterelnöknek meggyőződése, hogy a felülvizsgálatot folytatni kell, de a cél nem a költségvetési egyensúly megteremtése, hanem az igazságosság és a hatékonyság növelése. A különböző szakmai javaslatokat ez alapján fogja megvizsgálni a kormány.

A kormányszóvivő szerint Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette: nincs napirenden a lakáshitelezési rendszer átalakítása, a kormánynak nincs ilyen szándéka.

Mivel az egyik napilapban ma megjelent szakmai felvetések mögött nincs kormánydöntés, ezeket a miniszterelnök nem tekinti politikai értelemben fajsúlyosaknak – mondta a kormányszóvivő, aki hozzátette, éppen ezért oktalanságnak tartaná pártpolitikai kampányt indítani ezek alapján.

Elképzelések az államreformra?

A Népszabadság szombati számában arról ír, hogy az Államreform Bizottságnál elkészült egy olyan anyag, amely még csak elképzeléseket tartalmaz, azonban radikális racionalizálást javasol. A cikk szerint a munkaanyagban céggé alakuló kórházak, megszűnő helyi hivatalok és adóhatóságok, felszámolandó lakáshitel-támogatási rendszer szerepel.

A javaslatok egyebek mellett kitérnek arra is, hogy megtizedelnék a közalkalmazottak és köztisztviselők számát. A cikk, az anyag összeállítóira hivatkozva közli, hogy a javaslatok zöme nem a tárcák vagy a kormány kialakult álláspontját tükrözi.

Az önkormányzati hivatalokkal kapcsolatos javaslatoknál felmerült, hogy a közfeladatok – mint egészségügyi szakellátás, gondozás, hulladékkezelés, kommunális feladatok, területrendezés – ellátását kistérségi szintre kellene hozni. A polgármesteri rendszer megmaradna a mintegy 3.200 helyi tisztviselőjével, ám a hivatalokat a kistérségi központba telepítenék.

A javaslatok szerint szintén a helyi munkahelyek számát, és így a közkiadásokat mérsékelné, ha jövőben az Apeh szedné be a helyi adókat is.

A javaslatok között szerepel az is, hogy jövőbeli hatállyal szüntessék meg a forintalapú lakáshitelek állami támogatását. Ezzel együtt ösztönöznék az eddig felvett, megmaradó támogatású hitelek előtörlesztését, és megszüntetnék a vállalkozói lakásépítésre felvett forinthitelek támogatását is. A javaslat a már támogatott hitelszerződéssel rendelkezőket annyiban érintené, hogy valamiféle kedvezményt kapnának, ha idő előtt törlesztenék tartozásukat, a rendszer megszüntetése csak az újonnan kötendő szerződésekre vonatkozna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik