Belföld

Gyanús az új MTV-székház szerződése az ellenzéknek

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának a Fidesz és a KDNP által delegált tagjai jogsértőnek tartják a Magyar Televízió (MTV) új székházának építése kapcsán megkötött szerződéseket.

Balogh László (KDNP), a kuratórium elnökhelyettese az újságírók előtt elmondta: mivel szabálytalanságokat találtak a közalapítvány korábbi kuratóriuma által megkötött szerződésekben, kezdeményezik, hogy a Magyar Televízió hozza nyilvánosságra azokat. Hozzátette: a szerződések titkosak, így a kuratórium tagjai is csak megtekinthették azokat, másolatot viszont mát nem készíthettek róluk.

Mint mondta, azt is el szeretnék érni, hogy a közalapítvány kuratóriuma vegye napirendjére a szerződések és a szerződések megkötéséig vezető eljárás jogszerűségének vizsgálatát, s hogy a Magyar Televízió Zrt. állítsa le az új székház építését, amíg a szerződések jogszerűségének kérdése teljes körűen nem tisztázódik. Az elnökhelyettes kifejtette, hogy őket is köti a titoktartás, ezért nem mondhatnak semmit arról, milyen szabálytalanságokat találtak a már megkötött szerződésekben, de mint mondta: egyelőre nem tesznek feljelentést.

„Nem tudom, mi a megoldás, de a problémával már Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost is megkerestük” – tette hozzá.

Szabó László, a kuratórium fideszes tagja elmondta, hogy olyan szabálytalanságokat találtak a szerződésekben, amelyek szerintük nem teszik lehetővé a szerződések módosítását, így azokat meg kellene semmisíteni, és új közbeszerzési eljárást kellene kiírni.

A kormány 2004 nyarán döntött úgy, hogy magántőke bevonásával épül fel a Magyar Televízió új székháza Budapesten, Óbudán, a Bojtár utcában. Az építkezés és a technológiai fejlesztés költségét akkor mintegy húszmilliárd forintra becsülték. A kormányzat 2005-ben több határozatában döntött arról, hogy a Millenniumi Média Kft. tulajdonában álló ingatlanon valósuljon meg az MTV új székháza és gyártóbázisa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik