Belföld

Hibázott az NBH az újságírókkal szemben

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai a belső szabályokat több ponton megsértve jártak el, amikor egy jogszerű rutineljárás után két hónappal felkeresték a Magyar Nemzet című lap két újságíróját - közölte a Kormányszóvivői Iroda a Nemzetbiztonsági Iroda szerdán zárult vizsgálata alapján.

A Magyar Nemzet című napilap március 24-én “Művelet: újságírókat zaklat az NBH” címmel közölt cikkében a lap azt írta: “A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai jelentek meg lapunk újságírójánál azt követően, hogy kollégájával Lesencefalun, Szilvásy György kancelláriaminiszter nagyszabású építkezésén járt”.

Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter az ügy részleteinek tisztázása érdekében elrendelte, hogy a Nemzetbiztonsági Iroda vizsgálja meg: szakszerű és szabályos volt-e, hogy az NBH munkatársai felkeresték az érintett újságírókat.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a szerdán lezárult vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a hivatal munkatársai a feladatukból fakadó kérdéseket tették fel az újságíróknak abban az eljárásban, amely törvényes volt ugyan, de nélkülözte a szakszerűség követelményeit, és több ponton megsértette a hivatal belső szabályzatát. Ezért Galambos Lajos, az NBH főigazgatója fegyelmi eljárást indított a személyi felelősség tisztázása érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik