Belföld

Meghiúsulhat a tubesi radar építése

A pécsi önkormányzat hétfői rendkívüli közgyűlése úgy döntött, hogy gyorsított eljárással módosítják a pécsi építési szabályzatot, azonban elnapolta, hogy a módosítás idejére változtatási, vagyis építési tilalmat rendeljen el arra a területre a Tubesen.

A képviselő-testület rendkívüli ülését a Fidesz-KDNP-Összefogás Pécsért Egyesület kezdeményezésére hívta össze Tasnádi Péter polgármester. A négyórás, személyeskedésektől sem mentes vita után a képviselők úgy döntöttek, hogy gyorsított eljárással, legkésőbb július 20-ig módosítják a pécsi építési szabályzatot – a március 4-i népszavazáson feltett kérdésnek megfelelően. E szerint a város közigazgatási határain belül nem épülhetne katonai radar, és a jelenleg különleges honvédelmi övezetnek minősülő erdőt újra pihenő parkerdővé minősítenék.

Ez a döntés lényegében egybevág az érvénytelen népszavazáson a többség által támogatott elképzeléssel. A Tubesre tervezett radar ügyében összehívott rendkívüli közgyűlést a civil szervezetek élénk érdeklődése mellett tartották.



Meghiúsulhat a tubesi radar építése 1

A tervezett tubesi NATO-radar helyszíne (fotó: MTI)


A jobboldali koalíció azt javasolta a közgyűlésnek, hogy módosítsa az építési szabályzatot és a területre vonatkozó szabályozási tervet, de addig is rendeljen el “változtatási”, vagyis építési tilalmat arra a területre, amelyre a honvédség a beruházáshoz igényt tartana. A változtatási tilalomról nem született határozat.

Az MSZP frakció azt javasolta, hogy a rendelettervezet újabb szakértői vélemények megvitatását követően kerüljön ismét közgyűlés elé, ezért ezt a napirendi pontot elnapolták.

Korábbi bejelentés szerint egy hónapon belül elkezdik építeni a NATO-lokátort a Tubesen. A kormány múlt szerdán döntött úgy, hogy a Tubesen épül meg a harmadik magyarországi NATO-radar, miután a beruházással kapcsolatos pécsi népszavazás érvénytelen lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik