Belföld

Elégedetlen velünk a NATO

Jaap de Hoop Scheffer, NATO-főtitkár kijelentette Budapesten, hogy Magyarország nem fordít eleget a GDP-hez viszonyítva a honvédelmi kiadásaira. Igaz, hogy a két százalékos ráfordítást a NATO 26 tagországa közül mindössze 7 teljesíti. Szekeres Imre ezzel szemben kijelentette, hazánk eleget tett a NATO-vállalásának.

„Magyarország teljesítette a NATO-nak tett korábbi vállalását. 2007-től a szövetségnek e közös védelmi rendszerhez felajánlott erői felkészültek, és rendelkezésre állnak” – jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter, miután találkozott a szövetség főtitkárával hétfőn Budapesten.

Elmondása szerint ez a vállalás speciálisan felkészített mentőhelikoptereket, a Mistral légvédelmi rakéták alkalmazási lehetőségét, egy zászlóalj harccsoport teljes készültségét, valamint két víztisztító csoport alkalmazásának lehetőségét tartalmazza. „Magyarország annak ellenére, hogy a védelmi kiadásai rendkívül szűkösek, biztosítani fogja a magyar vállalások pontos teljesítését 2007-re” – közölte.

A miniszter arról is szólt, a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy ha a NATO gyorsreagálású erőiben vagy európai uniós misszióban részt kell vállalni, akkor annak költségeit a központi költségvetésből fedezik, erre nyitott célirányzat van.


Nem elégedett a NATO

„A november végi rigai NATO-csúcs nem lesz bővítési csúcs, új tagok meghívására talán majd 2008-ban fókuszálhat a szervezet” – jelentette ki Jaap de Hoop Scheffer, az észak-atlanti szövetség főtitkára, miután Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel, előtte pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyalt.

A főtitkár elmondta, bár elismeri a magyar honvédség eredményeit, nem elégedett azzal az aránnyal, amit Magyarország GDP-hez viszonyítva honvédelmi kiadásokra fordít. A NATO elvárása a tagországokkal szemben kétszázalékos ráfordítás, ezzel szemben Magyarország jelenleg a nemzeti össztermék 1,1 százalékát költi honvédelmi célokra. Jaap de Hoop Scheffer megjegyezte: tisztában van azzal, hogy a két százalékos arányt a NATO 26 tagországa közül mindössze hét teljesíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik