Belföld

Demszky áthelyeztetné a Fidesz rendezvényét?

A főpolgármester levélben kérte Orbán Viktort, hogy a Fidesz október 23-i ünnepi nagygyűlését ne a belváros egyik legforgalmasabb pontján, az Astoriánál tartsák meg. Mint írja: a rendőrség két indokkal is betilthatja, vagy áthelyeztetheti a rendezvényt.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy messzemenőkig tiszteletben tartja a gyülekezési törvény rendelkezéseit, valamint a szabad véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez fűződő alkotmányos jogokat. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a rendőrségnek egy törvényre és egy azt értelmező BM-rendeletre hivatkozva is egyaránt „lehetősége van rendezvény megtiltására, illetőleg a szervezők értesítésével új időpontban, új helyszínen történő megrendezésének biztosítására”.

900 ezer embert zavarna?

A rendőrség egyrészt a gyülekezési jogról szóló törvény 8. paragrafusa szerint tilthatja meg vagy helyeztetheti át új helyszínre a rendezvényt abban az esetben, „ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható”. Ugyanezt megtehetik másrészt a gyülekezési jogról szóló törvény 8. paragrafusát értelmező 15/1990-es BM-rendelet szerint is akkor, ha „a közlekedés rendjének aránytalan sérelme” jön létre – írja a főpolgármester.

Az Astoria és a környező fő- és mellékútvonalak félnapos lezárása még ünnepnapon is bizonyosan ellehetetleníti a város nagy részének életét – írta a városvezető. Az Astoria a város egyik legforgalmasabb csomópontja, ahol a közlekedési eszközökön naponta kilencszázezer ember halad át. A rendezvény és a felvonulási útvonalak biztosítása miatt nem csupán az Astorián, de a Rákóczi úton, a Kossuth Lajos utcán, a Kiskörúton és a kapcsolódó Duna-hidakon is több órára megbénul a forgalom – mutatott rá.

Más helyszínt javasol

„Úgy gondolom, mindnyájunknak, akiknek fontos a város rendje, békéje és minél jobb közlekedésének elősegítése, együtt kell működnünk Budapest érdekében. Ezért tisztelettel kérem: fontolja meg, hogy a város nyugalmának megőrzését, az ünnepi megemlékezés méltóságát megfelelőképpen szolgálja-e egy, a Belváros legjelentősebb közlekedési csomópontjában megtartott pártrendezvény” – fogalmazott a főpolgármester.

Demszky Gábor arra kérte Orbán Viktort: „a Fidesz vezetőjeként segítsen abban”, hogy tervezett rendezvényüket más, a forgalmat kevésbé akadályozó helyszínen (például a Fidesz által az elmúlt évek nagygyűlései alkalmával már többször igénybe más közterületeken) tartsák meg. „Biztos vagyok benne, hogy ez a megoldás Budapest békéjét, átjárhatóságát és a forradalom hősei előtti főhajtást inkább szolgálná” – zárta sorait a főpolgármester.

Technikai okok

Szijjártó Péter szóvivő kedden jelentette be a Fidesz elnökségi ülése után, hogy a párt az Astoriánál tartja október 23-i megemlékezését, amelynek fő szónoka Orbán Viktor lesz. A tervek szerint Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a színpadot az Astoriánál állítják fel, a tömeg így a Rákóczi úton végig a Keleti pályaudvar irányában és a környező utcákban, a Kiskörúton állhat majd. Mint mondta, a helyszínt nem politikai, hanem rendezvényszervezési, technikai okok miatt választották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik