Belföld

Sólyom: káros lenne, ha így folytatódna minden

Sólyom László szerint az ország kárára lenne, ha minden ugyanabban a mederben folytatódna. A beszéd miatti felháborodás jogos volt, de megszorításra minden kormány rákényszerült volna. Mivel köztársasági elnökként nincs felhatalmazva a helyzet rendezésére, az Országgyűlésnél van a megoldás kulcsa.

Sólyom László a választások eredményének magyarázata előtt, az első semleges órában kívánt megszólalni, még azelőtt, mielőtt a „pártok magyarázni kezdenék az eredményeket, és ott folytatnák, ahol két nappal ezelőtt abbahagyták”. „Az ország kárára lenne, ha minden ebben a mederben folyna tovább – mondta a helyzet értékelése Sólyom László, köztársasági elnök – Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde által keltett felháborodás jogos volt, ami az emberek egészséges erkölcsi érzékének köszönhető.” A katarzis azonban elmaradt a köztársasági elnök szerint. A választások közelsége miatt hatalmi harc uralta a közéletet, míg az alapvető erkölcsi probléma a háttérbe szorult.

Megengedhetetlen volt

Minderre azonban nem lehet biztos jövőt építeni – hangsúlyozta köztársasági elnök. „A miniszterelnök kitér, és nem ismeri el, hogy megengedhetetlen eszközöket használt a hatalom megtartására” – hangoztatta Sólyom László, aki szerint a magyarázkodások folyamán Gyurcsány Ferenc a hazugság fogalmát jelentősen kiforgatta. A köztársasági elnök leszögezte, hogy az államháztartás rendbehozatalát ő maga is a legfőbb feladatnak tartja, amely feladat elől egy kormány sem térhetett volna ki, minden kormánynak vállalnia kellett volna. Ugyanakkor úgy látja, hogy a „terhet viselők bizalma nélkül nem lehet megvalósítani” egy ilyen programot.

Az alkotmány a végső biztosíték

Sólyom László úgy véli, hogy a tömeget felháborodásában magára hagyták, így könnyen utat találtak olyan kezdeményezések, amelyek akár az alkotmánnyal sincsenek összhangban. Mégis úgy látja, hogy a békés tüntetések és az erőszakos cselekedetek nem moshatóak össze. Sólyom László még egyszer hangsúlyozta, hogy az alkotmányos alapjogok jelentik a végső biztosítékot, ezért ilyen nehéz helyzetben nem engedhető meg az alkotmány megkérdőjelezése.

Az Országgyűlésnél a megoldás kulcsa

„Az elmúlt hetek a magyar társadalom tragikus megosztottságát tovább mélyítették, és gyöngítették a demokráciába vetett bizalmat” – mondta Sólyom László, pedig a gazdaság nehéz helyzete miatt különösen nagy szükség lenne az összetartásra és a demokráciába vetett hitre. „Kérem, hogy a pártok ennek figyelembe vételével értékeljék az eredményeket” – mondta a köztársasági elnök, aki még egyszer hangsúlyozta, hogy nem áll módjában beavatkozni a helyzetbe, mint mondta, most az „Országgyűlésnek van cselekvési lehetősége, mert a kormány az Országgyűlésnek felelős, az Országgyűlés dönt a miniszterelnök felelősségéről. A parlamenti többség kezében van a megoldás kulcsa” – fejezte be beszédét Sólyom László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik