Belföld

Csurka: a Fidesz berosált

Hét óra körül, Csurka István beszédével véget ért a csendes MIÉP nagygyűlés péntek este Budapestenk. A párt elnöke szerint a Fidesz berosált. A jobboldali párt támogatói közül 500-700 fő hallgatta a szónokokat a Rákóczi téren. Felszólalt Zsinka László, a MIÉP főpolgármester-jelöltje, és az MTV ostromában részt vett fiatalember is.

Csurka István beszéde zárta a péntek estére szervezett MIÉP nagygyűlést. A párt azért szervezte erre az időpontra a gyűlését, hogy előkészítsék a Fidesz szombati megmozdulását, hogy megmutassák magukat, fokozzák a hangulatot, de a „Fidesz berosált”. A MIÉP elnöke szerint még nem történt meg az igazi rendszerváltás, melyhez Gyurcsány Ferenc lemondatása csak az első lépés lesz.

Helyszíni tudósítóink tapasztalatai szerint bár néha felhangzott egy „Vesszen a kormány!” vagy a „Ria, Ria, Hungária!” felkiáltás, de csöndesen és békésen zajlott a nagygyűlés. A rendőrség becslése szerint hat-nyolcszáz fő vett részt a gyűlésen. Csurka István a FigyelőNetnek elmondta, hogy a gyűlés után nem vonulnak át a Kossuth térre.

Csurka: én nem hazudtam

Csurka István szomorúnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc hazudott. „Nem történt még meg a rendszerváltás, igaz hogy szólásszabadság van” – mondta a MIÉP elnöke. Véleménye szerint az MSZP mögött álló izraeli és amerikai PR szakemberek szivárogtatták ki a kormányfő balatonőszödi beszédét tartalmazó hangfelvételt. A pártelnök úgy látja, hogy a kiszivárogtatás jót tett az MSZP-nek, mert négy napja ezzel traktálják a társadalmat, és mert most a zavargásokra hivatkozva minden egyes békés demonstrációt le tudnak mondatni.

A jelenlegi helyzetről úgy fogalmazott: „mindenki elégedetlen, forradalmi hangulat van, hazugsággal leplezik a hazugságot”. A MIÉP elnöke „magyar október bizottság” létrehozását javasolta, amelyből majd „kinő az igazi rendszerváltás”. Meg kell szervezni a szakszervezetek, diákok, tanárok közös ellenállását, általános sztrájkot kell hirdetni – fogalmazott Csurka István. Nem azért, hogy Gyurcsány Ferenc lemondjon, mert „jöhet helyette más, egy Pethő, egy Kuncze.” A MIÉP elnöke alkotmányozó nemzetgyűlést hívna. „Gyurcsány Ferenc elzavarása csak az első lépés” – fogalmazott a pártelnök. „Gyurcsány ne mondja azt, hogy mindenki hazudik, mert én nem hazudtam” – tette hozzá.

A pártelnök a gazdaság kérdését is háttérbe szorítaná: nem a gazdaság a lagfontosabb, hanem az ember, a gazdaság van az emberért és nem fordítva – mondta. „Október 23-án találkozunk, ezt a nyugalmat, rendet őrizzük meg, ne üljünk fel a provokációnak! Combinóra ne szálljatok, Demszkynek is mennie kell!” – zárta beszédét Csurka István.

Zsinka: a közgyűlésbe kerülés a cél


A nagygyűlésen felszólalt Zsinka László, a párt főpolgármester-jelöltje is. A politikus elmondta, hogy a legutolsó statisztikák szerint jó esély van a Fővárosi Közgyűlésbe kerülésre. Számára ez az elsődleges cél, ráadásul ő az egyetlen jobboldali jelölt – ezzel az érvvel utasította el azt a felvetést, hogy miért nem lép vissza.

A hétfő éjjeli Szabadság téri összecsapásokban részt vett fiatalember is felszólalt a nagygyűlésen. Ő a rendőrség mögé szorult az MTV székházának megrohamozásakor. Véleménye szerint a hétfői demonstrálókat nem lehet csőcseléknek nevezni, és a szovjet emlékműről a csillagot eltávolító tüntető nem bűnöző, hanem hős.

Csendes gyűlés

MIÉP támogatói a Múzeumkertnél és a Baross téren gyülekeztek öt órakor, hogy aztán a Rákóczi térre vonuljanak. A párt azért szervezte a Rákóczi térre a nagygyűlését, mert éppen 100 éve hozták haza a fejedelem hamvait, és mint a párt kiemelte, jelenleg egy újabb kuruc szabadságharc folyik.

A két csoport fél hatkor találkozott a Blaha Lujza téren. Egy megkérdezett rendőr öt-hétszázasra becsülte a tömeget. A felvonulóknál MIÉP-es és Árpád-sávos zászlók voltak, egy transzparensen az „Isten, Haza, Család” felirat volt olvasható a FigyelőNet helszíni tudósítójának beszámolója szerint. Az elmúlt napok eseményeivel is foglalkoznak azonban táblák, az egyikre például a „BUX, Gurcsány” szöveg van írva. Tudósítónk kérdésére egy, még a Keletinél biztosító rendőr elmondta, Nógrádból vezényelték őket a fővárosba, és eredetileg a pályaudvarnál álltak készenlétben, ám amikor a tömeg megindult, ők is biztosították a vonulást.

A felvonulókat az MTI információi szerint körülbelül 30 rendőr, egy teherautó és két motoros rendőr is kísérte. A golyóálló mellénnyel és maszkkal felszerelt egyenruhások elölről és hátulról is biztosították a menetet. A Múzeumkertből vonulók esetében például arra is figyeltek, hogy a nagygyűlésre igyekvők ne lépjenek le a járdáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik