Belföld

A Fidesz elhalasztja nagygyűlését

A Fidesz az önkormányzati választások utánra halasztja szeptember 23-ára tervezett nagygyűlését – jelentette be az ellenzéki párt elnökségének döntését Kövér László. A Fidesz szerint az ok: a kormány nem akarja biztosítani gyűlésüket.

„A Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöksége a békés, jószándékú polgárok biztonsága érdekében, a kialakult helyzetre tekintettel úgy döntött, hogy a szeptember 23-ára meghirdetett nagygyűlést most szombaton nem tartja meg, hanem az önkormányzati választások utánra halasztja” – közölte Kövér László. Azt, hogy mikor tartják meg pontosan a rendezvényt, még nem tudják.


Robbantás lett volna?


Mint Kövér mondta, szerdán arról kaptak tájékoztatást Petrétei József rendészeti minisztertől, Szilvásy György kancelláriaminisztertől és Galambos Lajostól, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójától, hogy a szombatra tervezett békés demonstrációt provokációk zavarhatják meg, egész pontosan konkrét információ van készülő robbantásos merényletekről. A KDNP szóvivője is utalt arra, híreket kaptak, hogy “nemzetközi terrorveszély van az események kapcsán. Így a KDNP szerint- jelen pillanatban – a magyar emberek életének védelmében ez az egyetlenegy helyes megoldás”.


Kövér azonban hangsúlyozta: a halasztás oka, hogy az állam, a kormány nem tudja, nem akarja az állampolgárok alkotmányban rögzített szabadságjogának, a gyülekezéshez való jognak a békés feltételeit biztosítani.


A kormány tehet a lemondásról


Mint mondta, a Fidesz több száz fős önkéntes szervezőgárdát toborozott, öt biztonsági szolgálat is garantálta volna nagygyűlés békés lebonyolítását, valamint kész volt arra, hogy egyeztessen a rendvédelmi szervekkel, ezért operatív munkacsoportot hozott létre. Ennek csütörtök délelőtti ülésén azonban csak a Mentőszolgálat négytagú delegációja vett részt, a rendőrség és a polgári védelem azonban – véleménye szerint – “politikai nyomásra” nem képviseltette magát. Mint mondta, Gergényi Péter fővárosi rendőrkapitány udvarias levélben közölte, hogy nem áll módjában megfelelő szintű delegációt küldeni, míg a Fővárosi Polgári Védelem igazgatója előzetes pozitív visszajelzése ellenére 10 perccel a munkacsoport ülése előtt lemondta az egyeztetést.


Lamperth mondjon le


Véleménye szerint a kormány érdeke, hogy ne számolják fel ezeket a rendzavarásokat. “Én nem állítom, mert erre nincsenek bizonyítékaim – ha lesznek majd állítani is fogom – hogy ők állnak eleve a provokációk mögött, mint szervezők, de azt állítom, hogy nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy ezektől a provokációktól megvédjék azokat a polgárokat, akik ezeken a rendzavarásokon nemhogy nem vesznek részt, hanem a rendzavarások tulajdonképpen az ő békés, alkotmányos törekvéseiknek a lejáratását szolgálják.


Úgy vélte: “bűnös felelőtlenség, hanyagság” volt, hogy nem biztosították a Magyar Televízió székházának védelmét, ugyanakkor ebben nem a rendőrséget, vagy Gergényi Péter terheli felelősség, hanem a kormányt és Lamperth Mónika volt belügyminisztert, akinek le kellene mondania, mert ilyen állapotba hozta a rendőrséget.


A kormány örült a hírnek


Az elmúlt napokban az MSZP vezérkara, Demszky Gábor és az MDF politikusai is arra kérte a legnagyobb ellenzéki pártot, hogy ne tartsa meg szombati nagygyűlését. A nagygyűlés elhalasztásának bejelentését mindenki üdvözölte. Mint Gyurcsány Ferenc fogalmazott: ez volt az egyetlen helyes megoldás.


A gyűlés elhalasztásával a KDNP is egyetért. “Nehéz szívvel bár, de egyetértünk a döntéssel, hiszen napok óta arról beszélünk már – mind a KDNP, mind a Fidesz vezetői -, hogy tudomásunk van arról, provokáció készül a 23-ai rendezvényre. Ez az összes többi estén be is bizonyosodott” – fogalmazott Halász Zsuzsa.


A rendezvényt egyébként szeptember 23-án tartotta volna meg a Fidesz, az eredeti tervek szerint szombaton déltől öt budapesti helyszínen – a Bem téren, a Roosevelt téren, a Blaha Lujza téren, valamint Nyugati és a Keleti pályaudvar mellett. Ezekről a helyszínekről szervezett formában közelítették volna meg a résztvevők a Hősök terét, a nagygyűlés helyszínét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik