Belföld

Orbán: megpecsételte sorsát a kormány

Ha nem októberben, akkor később fogja meneszteni a kormányt a koalíció, hogy szakértői kormányt alakíthassanak – fogalmazott Orbán Viktor a köztelevízió Este című műsorában adott interjújában. Meglátása szerint a kialakult helyzetért egy személyben a miniszterelnök a felelős.

A Fidesz nem tudott a felvételről

Azt az elméleti feltételezést, amelyet Gyurcsány Ferenc az Este korábbi adásában vetett fel egy másik teóriával szemben, mely szerint a Fidesz is kiszivárogtathatta volna a hangfelvételt, ha korábban eljutott volna hozzá, Orbán Viktor a riporter kérdésére egyértelműen cáfolta. Elmondása szerint először vasárnap délután hallott a hangfelvételről, és tudomása szerint senki nem jutott hozzá korábban a pártjából.

A kialakult helyzetért Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint a miniszterelnök egy személyben felelős. A kialakult helyzetért nem érzek személyes felelősséget. Nem tudtam volna segíteni azzal, ha éjjel nyilvánosan felszólalok – válaszolta a riporter által feltett kérdésre, hogy miért nem állt a nyilvánosság elé a hétfőn délután tartott sajtótájékoztatója előtt. Az erőszakot ugyanakkor a Fidesz elítéli és elutasítja, hangsúlyozta a pártelnök a műsorban még egyszer.

Orbán Viktor erkölcsi pillanatnak titulálta a jelen helyzetet, hiszen a hazugsággal szemben kell megvédeni az országot, aminek vissza kell adni önbecsülését. „Ebben az erkölcsi pillanatban pedig arra kérjük az embereket, mint a rendszerváltáskor, hogy ne húzódjanak vissza házaikba” – fogalmazott a Fidesz elnöke. Az interjúban azt is elmondta, hogy a jelen helyzet megoldását az október 1-jei önkormányzati választásban látja a legnagyobb ellenzéki párt. Ha nem októberben, akkor később kell lemondania a kormánynak, ami megpecsételte sorsát – fogalmazott Orbán Viktor.

Hazugságból próbálnak erényt kovácsolni

Az emberek utcára vonulásának pszichológiai oka a miniszterelnök magatartása Orbán Viktor véleménye szerint A hangfelvételen kiderült, hogy a kormány hazudott éjjel nappal, és ezt aminiszterelnök még büszkén vállalja is. „Hazugságból erényt próbálnak kovácsolni, s ez a Kádár rendszerre emlékeztet engem – mondta a Fidesz elnöke – Nem tudom szavakkal kifejezni, amit érzek; az arcátlanság a legmértéktartóbb kifejezés, amit mondhatok.”

Orbán Viktor szerint a miniszterelnök lelépett a demokrácia útjáról, mert bár elismeri, hogy hibákat vétettek és becsapták az embereket, vagyis „nincs felhatalmazásuk a kormányzásra”, mégsem „egyezkedik”, hanem ha törik, ha szakad, keresztül viszi a programját.

Súlyos állítások

Meglátása szerint a hangfelvételen elhangzó legsúlyosabb állítás, hogy a politikusok nem csak az elmúlt másfél, hanem tizenöt évben hazudtak. Ezzel szerinte Gyurcsány Ferenc a rendszerváltoztatás értelmét kérdőjelezi meg. Szintén legsúlyosabb állításnak titulálta azt, hogy az embereknek most azért kell többet fizetniük az államkasszába, azért van szükség megszorításokra, mert a szocialista-liberális koalíció rosszul kormányzott.

Megpecsételte sorsát a kormány

A jelen helyzetre a megoldást az október 1-jei választáson születendő döntésben látja Orbán Viktor, amikor véleménye szerint a demokrataságról és a megszorító csomagról szavaznak majd az emberek. Ekkor a választók végre nyitott szemmel tudnak szavazni, nem úgy, mint áprilisban. „Egy megtervezett, szervezett politikai hazugság áldozatai vagyunk” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a megszorító csomag jelenleg egy önkényes diktátum a társadalom számára.

Az október szavazás alapján a regnáló pártok menesztik a kormányt és egy szakértői kormány alakul – fogalmazott a pártelnök. Hangsúlyozta, hogy ha ez nem történik meg október 2-án, akkor meg fog történni később, mert megszorító intézkedéséket társadalmi elfogadás nélkül nem lehet keresztülvinni. „Megpecsételte a sorsát a kormány, túlléptek rajta az események” – mondta.

Mit tenne a Fidesz?

A riporter azon kérdésére, hogy keserű pirulák nélkül ki lehet-e kerülni a rossz gazdasági helyzetből, Orbán Viktor elmondta, hogy mit tennének ők a jelenlegi helyzetben. „Első lépésként tisztáznánk, hogy ki a felelős az elmúlt négy évért” – fogalmazott a Fidesz elnöke. Második lépésként a Költségvetési Tanács felállításával garanciát vállalnának arra, hogy ez még egyszer ne forduljon elő, és harmadik lépésként bevetnék a már kidolgozott gazdasági programjukat. Ez, mint fogalmazott, nem a rosszra alapoz, vagyis nem a gazdasági növekedés visszafogására és a munkanélküliség megemelkedésére alapoz, hanem egy olyan megoldási alternatíva, amely a közép- és kisvállalkozások megerősítésével, adócsökkentéssel és a munkanélküliség csökkentésével járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik