Belföld

Az európai szocialisták Gyurcsány mellett állnak

Gyurcsány Ferenc a legmegfelelőbb személy a magyarországi reformok irányítására - vélte Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnöke, arra sürgetve a magyar miniszterelnököt, hogy „ne vegyen tudomást” a lemondását követelő jobboldali felszólításokról.

Az európai szociáldemokrata pártokat tömörítő politikai erő vezetőjének nyilatkozata szerint „az utolsó dolog, amire Magyarországnak most szüksége van, egy jobboldali kormány”, amely reformok címén a gazdagoknak juttat pénzt és csökkenti a szegények szociális védelmét. Gyurcsánynak folytatnia kell munkáját, amelynek lényege, hogy Magyarországot egy jobb jövőbe vezesse – húzta alá Rasmussen.

„A reformok Magyarországot új korszakba viszik, amelyet magas szintű foglalkoztatás és mindenki számára méltó életkörülmények jellemeznek” – áll a szövegben, amely nem tér ki a hét végén nyilvánosságra került miniszterelnöki hangfelvételre, illetve a tüntetések kérdéskörére. Magyarországon szükséges a reform, és a változás mindig fájdalmas – emelte ki a dán politikus, aki lényegében az Európai Néppárt korábban nyilvánosságra hozott nyilatkozatára reagált röviden. Jelezte: bízik a magyar kormányfőben, hogy olyan reformokat tud kivitelezni, amelyek a teljes magyar nép előnyére válnak.

A konzervatív-kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (ENP) vezetése nem sokkal korábban ismertetett nyilatkozatában lemondásra szólította fel a magyar kormányt a vasárnap nyilvánosságra került hangfelvétel miatt. A nagy pártcsoportokon kívül az uniós szervek nem kommentálták a magyarországi helyzetet, jelezve, hogy a történéseket belügynek tartják. Matti Vanhanen finn miniszterelnök, az EU-tagországok kormányfői tanácsának soros elnöke ezen túlmenően csak annyit jegyzett meg, hogy aggasztják a budapesti események, míg az Európai Bizottság még semlegesebben foglalt állást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik